Klasyczne schabowe to ulubione danie wielu osób. Jednak to nie wszystko, co można zrobić z tym smacznym i chudym mięsem. Dziś przepis na schab w sosie sojowym – pyszne, soczyste kawałki mięsa.

Schab w sosie sojowym – przepis

proporcje na 4 porcje

  • 4 kawałki schabu po ok. 200g każdy, pokrojone jak na kotlety
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki płatków papryki
  • kawałek świeżego imbiru, ok. 5 cm
  • 3 ząbki czosnku

Wszystkie składniki poza schabem zmiksować.

Zamarynować mięso w sosie na co najmniej 6 godzin (najlepiej na całą noc).

Wyjąć z sosu, grillować na grillu lub patelni grillowej po 5-7 minut z każdej strony (dokładny czas zależy od grubości mięsa; ma być jędrne, ale nie twarde).

Podawać na ciepło.

Przepis znalazłam w blogu Kalyn’s Kitchen.