W zasadzie moim ulubionym i najszybszym w przygotowaniu dodatkiem do obiadu jest kuskus z warzywami. Rzadko się zdarza, żebym nie miała w domu składników. Ale postanowiłam coś zmienić – i stąd kuskus z cukinią. Spróbujesz?

Kuskus z cukinią

proporcje na 4 porcje

  • 5 łyżek kaszy kuskus
  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • 1 łyżka oliwy
  • sól
  • pieprz
  • wrzątek

kuskus-z-cukinia-2

Kuskus syp do miski, zalej wrzątkiem, przykryj. Po 3-5 minutach odkryj i wymieszaj.

W międzyczasie posiekaj cebulę i zetrzyj na tarce o grubych oczkach cukinię. Rozgrzej oliwę na patelni, wrzuć cebulę, duś 2 minuty, a potem dodaj cukinię. Podsmażaj, mieszając, około 5 minut.

Dodaj mieszankę z patelni do kuskusu, dopraw solą i pieprzem, posyp pietruszką.

Kuskus z cukinią równie dobrze smakuje na zimno, więc jako element dania do pracy jest w sam raz!

Znajdź mnie również na:
RSS
Facebook0
Facebook
Google+274
YouTube3k
Instagram5k