Sałaty i sałatki to doskonały sposób na to, żeby w prosty sposób włączyć do codziennego menu więcej warzyw. Kuskus ze szpinakiem nadaje się na obiad, na kolację, można go ze sobą zabrać do biura – nie ma intensywnego zapachu, więc nawet jeśli z jakiegoś powodu jadasz przy biurku, to koleżanki i koledzy z pracy nie będą kręcić nosami. Z drugiej jednak strony, lepiej jest odłączyć się od pracy nawet na krótki czas i zjeść posiłek w spokoju. Tak, to oznacza brak patrzenia w ekran telefonu.

Kuskus ze szpinakiem – przepis

proporcje na 2 porcje

  • 4 łyżki kaszy kuskus
  • 5-6 łyżek wrzątku
  • 2 garście szpinaku
  • około 50 g sera feta
  • 1 duży lub 2 średniej wielkości pomidory
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu balsamicznego

Kuskus zalej wrzątkiem, odstaw pod przykryciem na 5 minut.

Opłucz i osusz szpinak. Jeśli liście są spore, to porwij je na mniejsze kawałki.

Pokrój w kostkę pomidory, pokrusz fetę.

Odkryj kuskus, wymieszaj, dorzuć pomidory, szpinak i fetę, polej oliwą i octem balsamicznym, dobrze wymieszaj.

Ta sałatka najlepiej smakuje po jakichś 30 minutach, kiedy smaki się połączą, ale zanim liście szpinaku zwiędną. Jeśli to Ci nie przeszkadza, zrób więcej i weź porcję ze sobą do pracy.
Znajdź mnie również na:
RSS
Facebook0
Facebook
YouTube7k
Instagram5k