Inspirowana hiszpańskim daniem, moja paella z kurczakiem nie jest trudna, nie wymaga nietypowych składników, robi się w zasadzie sama i nakarmi armię. Najlepsza jest latem, kiedy warzywa są piękne, smaczne i niedrogie, ale jeśli najdzie Cię na nią ochota w środku zimy, podeprzyj się pomidorami w puszce, mrożonym groszkiem i też będzie pyszna!

Paella z kurczakiem – przepis

proporcje na 4-6 porcji

  • 2 szklanki ryżu (u mnie zwykle jest to ryż brązowy)
  • 400 ml bulionu (polecam mój przepis na domowy bulion)
  • 1 papryka czerwona
  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 1 szklanka groszku zielonego (ja dałam mrożony, można oczywiście świeży)
  • 3 duże pomidory (albo puszka pomidorów krojonych)
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • szafran
  • świeża pietruszka (natka)

Szafran rozetrzyj w moździerzu, zalej 100 ml wrzątku.

Kurczaka pokrój w drobne kawałki, obsmaż na rumiano na głębokiej patelni albo w garnku o dużej średnicy.

Dodaj posiekany czosnek, smaż 2-3 minuty, dodaj pokrojone pomidory i paprykę.

Dodać szafran, sól i pieprz, wymieszaj.

Dodaj ryż i bulion, wymieszaj. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz gaz do małego i duś około 8-10 minut, aż płyn się wchłonie.

Dodaj groszek, zamieszaj, duś kolejne 5 minut.

Podawaj na ciepło, posypane pietruszką. Można ją też dodać po zakończeniu podgrzewania i wymieszać całość dania.