Zamiast ryby pieczonej czy smażonej w kawałku – placki z łososia. To też dobry sposób, żeby wykorzystać resztki fileta (gotowanego na parze lub grillowanego).

Placki z łososia: składniki

proporcje na 10 niedużych placków

  • 1 puszka łososia w sosie własnym
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1 łyżka jogurtu greckiego low-fat
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • 1 jajko
  • oliwa
  • 1 mała cebula czerwona, drobno posiekana

Placki z łososia: przepis

Jajko ubić, dodać musztardę, jogurt, przyprawy, sok z cytryny. Łososia odsączyć (z grubsza), dorzucić do mieszanki, rozdrobnić, dodać cebulę, wymieszać tak, żeby masa była mniej więcej jednolita (bez dużych grud łososia). Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy, zmniejszyć ogień do małego.

Jeden placek = 1 łyżka mieszanki. Smażyć po 5 minut z każdej strony.

Placki z łososia: uwagi

Jeśli nie możesz znaleźć łososia w puszce, ugotowany na parze łosoś też będzie w sam raz. Podawaj placki na ciepło albo na zimno, np. z sosem tatarskim albo sosem tysiąc wysp.