Placki z łososia

Zamiast ryby pieczonej czy smażonej w kawałku – placki z łososia. To też dobry sposób, żeby wykorzystać resztki fileta (gotowanego na parze lub grillowanego).

Placki z łososia – przepis

proporcje na 10 niedużych placków

  • 1 puszka łososia w sosie własnym (np. King Oscar, do kupienia w sieci Piotr i Paweł)
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1 łyżka jogurtu greckiego low-fat
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • 1 jajko
  • oliwa
  • 1 mała cebula czerwona, drobno posiekana

Jajko ubić, dodać musztardę, jogurt, przyprawy, sok z cytryny. Łososia odsączyć (z grubsza), dorzucić do mieszanki, rozdrobnić, dodać cebulę, wymieszać tak, żeby masa była mniej więcej jednolita (bez dużych grud łososia). Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy, zmniejszyć ogień do małego.

Jeden placek = 1 łyżka mieszanki. Smażyć po 5 minut z każdej strony.

Znajdź mnie również na:
RSS
Google+274
https://jestpieknie.pl/placki-z-lososia/
YouTube2k
Instagram5k

Leave a Reply