Zamiast ryby pieczonej czy smażonej w kawałku – placki z łososia. To też dobry sposób, żeby wykorzystać resztki fileta (gotowanego na parze lub grillowanego).
Placki z łososia – przepis
proporcje na 10 niedużych placków
- 1 puszka łososia w sosie własnym (np. King Oscar, do kupienia w sieci Piotr i Paweł)
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 1 łyżka jogurtu greckiego low-fat
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól
- pieprz
- tymianek
- 1 jajko
- oliwa
- 1 mała cebula czerwona, drobno posiekana
Jajko ubić, dodać musztardę, jogurt, przyprawy, sok z cytryny. Łososia odsączyć (z grubsza), dorzucić do mieszanki, rozdrobnić, dodać cebulę, wymieszać tak, żeby masa była mniej więcej jednolita (bez dużych grud łososia). Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy, zmniejszyć ogień do małego.
Jeden placek = 1 łyżka mieszanki. Smażyć po 5 minut z każdej strony.
Related posts
3 Comments
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
[…] też przepis na placki z łososia – tutaj wykorzystałam łososia z puszki. Myślę, że świetnie sprawdziłby się też […]
[…] Placki z łososia […]
[…] Placki z łososia […]