Wszystko zaczęło się od kanału na YT mojego kumpla. Marcina znam od lat, poznaliśmy się na Nocnym Markecie (PS czy wiesz, że Nocny Market wraca? pisałam lata temu o tym, co jeść na Nocnym Markecie – w tym roku zaktualizuję tę listę, jak będziemy po drugiej dawce szczepionki), jesteśmy sąsiadami. Marcin doskonale zna się na kuchniach Azji. Umie zrobić wszystko z tego regionu – a na YT pokazał, jak zrobić chiński chrupiący olej chili.

Uwielbiam chrupiący olej chili ze wszystkim, zresztą bez niczego też, zdarzało mi się zjeść łyżkę czy dwie gdzieś przy okazji gotowania. Marcin w swoim wideo pokazał między innymi miażdżone ogórki po chińsku. Musiałam je zrobić – i oto są!

Tu wideo Marcina – daj mu suba, warto!

Ogórki po chińsku: składniki

  • 3-4 ogórki gruntowe
  • 1 czubata łyżka chrupiącego oleju z chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego

Ogórki po chińsku: przepis

Zmieszaj wszystkie składniki poza ogórkami w miseczce.

Ogórki umyj. Połóż ogórek na desce, przykryj nożem (ostrze na płask) i naciśnij – tak, żeby ogórek się połamał. Nie musi być całkiem zmiażdżony, ale ma być popękany. Pokrój w niewielkie kawałki, wrzuć do sosu.

Można tę sałatkę odstawić na godzinę czy dwie przed podaniem, ale nie trzeba. Ogórki momentalnie łapią smak całości.

Jeśli podobał Ci się ten przepis, polecam też inne, podobne:

Ogórki marynowane w plasterkach – pikantne

Błyskawiczne ogórki słodko – kwaśne