Indie i Pakistan wiele łączy – kuchnia jest w wielu aspektach podobna, zwłaszcza kiedy blisko geograficznie z jednego kraju do drugiego. Ten kurczak po pakistańsku pojawia się też w kuchni indyjskiej, z regionu Pendżabu (graniczącego z Pakistanem). To jednak pakistańska tradycyjna potrawa weselna – i chociaż w oryginale wymaga specjalnych naczyń, to da się ją zrobić w zwykłym garnku, na płycie indukcyjnej. Sprawdziłam!

Na marginesie – o ile dań kuchni pakistańskiej nie ma wiele, to w serwisie Przepisy.pl, gromadzącym tysiące przepisów, znalazłam masę ciekawych przepisów na dania kuchni indyjskiej – warto się z nimi zapoznać!

Kurczak po pakistańsku: składniki

  • ćwiartki z kurczaka – tyle, ile zmieścisz w jednej warstwie w sporym garnku o grubym dnie

Na marynatę:

  • 150 g jogurtu greckiego
  • 1/2 łyżeczki papryki mielonej
  • 2 łyżeczki kminu mielonego
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • 1 łyżeczka papryki chili (mielonej) – to zależy od Twojego gustu i ostrości przyprawy, ja mam BARDZO ostre chili
  • 3 ząbki czosnku
  • podobny wielkością kawałek imbiru
  • szczypta soli

Na sos miętowy:

  • pęczek kolendry (z ogonkami, część listków możesz zachować do dekoracji)
  • pęczek liści mięty
  • 1-2 ostre papryczki chili, najlepiej zielone, bez pestek i ogonków
  • 1 łyżeczka kminu mielonego
  • 150 g jogurtu greckiego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, cukier do smaku

Kurczak po pakistańsku: przepis

Uwaga – ten przepis potrzebuje czasu na marynowanie. Kurczakowi trzeba dać co najmniej noc w lodówce. Chyba, że masz pojemniki Foodsaver – w nich wystarczy zamarynować mięso na kilkanaście minut, żeby przeszło marynatą. Najwygodniejszy będzie pojemnik Foodsaver o pojemności 2.3 litra.

Zmiksuj składniki marynaty, po czym zanurz w niej kurczaka. Odstaw do lodówki na noc (do 24h).

kurczak po pakistansku

 

Po tym czasie, weź duży garnek (taki, w którym kurczak zmieści się w jednej warstwie), rozgrzej tam trochę neutralnego w smaku oleju. Rozłóż w garnku kurczaka, podsmażaj 10 minut na średniej mocy palnika.

Po tym czasie zmniejsz moc palnika do minimum i przykryj garnek. Duś kurczaka kolejne 20 minut. Odkryj, przełóż na drugą stronę, przykryj i duś kolejne 30 minut.

Nie zaglądaj, nie odkrywaj, nie dolewaj wody. Kondensacja załatwi sprawę – kurczak będzie aromatyczny i miękki.

W międzyczasie ugotuj ryż (tak, jak lubisz – ja do tego polecam ryżowar) i zrób sos miętowy.

Sos miętowy wystarczy zmiksować na gładko.

kurczak po pakistansku

Kurczak po pakistańsku: uwagi

W oryginalnym przepisie zalecane jest zdjęcie skóry z kurczaka i nacięcie mięsa aż do kości. Moim zdaniem, jeśli użyjesz ćwiartek z kurczaka i głębokiego garnka, nie ma takiej potrzeby, bo mięso i tak będzie bardzo miękkie.

Sos miętowy wytrzyma w lodówce jakieś 2-3 dni, możesz go podać z grillowanymi warzywami albo jako dodatek do warzywnego curry.

Kurczak po pakistańsku nadaje się do mrożenia, chociaż ja bym dla wygody zdjęła mięso z kości i potem podała samo mięso.

Jeśli podobał Ci się ten przepis, polecam też:

Kurczak z ciecierzycą po libańsku

Kurczak po arabsku – chicken tabsi

Domowy kebab z kurczaka

Artykuł powstał we współpracy z Przepisy.pl. Nie wpłynęło to na moje opinie.