Ilekroć widzę przepis określony jako „po jakiemuś”, zastanawiam się, ile w nim rzeczywiście podobieństwa do potraw z tego regionu. Dobrze wiemy, że ryba po grecku nie jest w Grecji znana, podobnie jak śledź po japońsku w Japonii. Kurczak po arabsku to też nazwa, która może budzić wątpliwości – ale ponieważ to przepis, którym podzieliła się Irakijka, to jestem gotowa odeprzeć ataki fanów autentycznych smaków. Jeszcze jedno – w przepisie na kurczaka po arabsku pojawia się kilka przypraw, które nie są może dostępne w każdym sklepie. Linkuję do ofert online, ale zachęcam też (jeśli jesteś z Warszawy) do zakupów w sklepie arabskim Cedros, obok Le Cedre, vis a vis miśków.

Kurczak po arabsku – chicken tabsi: składniki

proporcje na 6-8 porcji

  • 4 podudzia z kurczaka
  • 3 średniej wielkości ziemniaki
  • 1 duża papryka
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • 30 g (mała puszka) przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka sosu Worcestershire (do kupienia np. tutaj)
  • 1 łyżka melasy z granatów (do kupienia np. tutaj)
  • 1 łyżka zaataru (do kupienia np. tutaj)
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka kminu mielonego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki (lub mieszanki słodkiej i ostrej)
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru

kurczak po arabsku

Kurczak po arabsku – chicken tabsi: przepis

Weź głęboką patelnię z pokrywką.

Rozgrzej oliwę, wrzuć na nią pokrojoną w piórka albo półplasterki cebulę, podduś lekko. Dodaj pokrojoną w podłużne kawałki paprykę, też podduś (tyle, żeby zmiękła, powiedzmy 2-3 minuty.

Zmieszaj przyprawy od pieprzu do imbiru włącznie, natrzyj nimi kawałki kurczaka. Na razie odłóż go na bok.

Ziemniaki w zależności od rozmiaru pokrój w ćwiartki albo w plastry, dorzuć do patelni, lekko podduś.

Na tym ułóż kawałki kurczaka.

Składniki sosu (od przecieru do zaataru, plus to, czego nie zużyjesz do natarcia kurczaka) zmieszaj w misce, zalej wodą – powiedzmy 500 ml. Wymieszanym sosem zalej kurczaka z warzywami, przykryj, zagotuj, duś do miękkości 35-40 minut.

Jeśli sos wydaje Ci się zbyt rzadki, możesz odparować go przez kolejne 10 minut. Kurczak i tak będzie miękki, nic mu nie zaszkodzi.

Kurczak po arabsku – chicken tabsi: uwagi

Jak napisałam we wstępie, przyprawy niezbędne do zrobienia tego kurczaka po arabsku kupisz w sklepie arabskim Cedros, obok Le Cedre, vis a vis miśków. Bardzo Ci go polecam, sama regularnie tam kupuję i zawsze wychodzę zachwycona. Minus – nie ma płatności kartą, ale tuż obok jest bankomat.

Kurczak po arabsku według mojego przepisu bardzo dobrze poddaje się mrożeniu.

Ja go podaję z ryżem (albo mieszanką ryżu z vermicelli), ale jeśli wolisz jakąś kaszę czy np. makaron, w zasadzie też będzie pasować.

Znajdź mnie również na:
RSS
Facebook0
Facebook
YouTube
Instagram