To jeden z tych przepisów, który świetnie nadaje się do zagospodarowania resztek ze świąt. Gotowana albo pieczona pierś z kurczaka albo indyka, trochę warzyw, sos na bazie jogurtu i sałatka z kurczakiem curry gotowa.

Sałatka z kurczakiem curry – przepis

proporcje na 2 porcje

  • 30 dag piersi z kurczaka
  • 1/2 papryki żółtej
  • 1 cebula czerwona mała
  • pieprz, gorczyca, sól do wody do gotowania mięsa
  • garść rukoli
  • garść świeżej bazylii
  • 1 łyżka curry (sypkiego)
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • kawałek imbiru

Ugotować mięso, ostudzić, pokroić w kawałki ok. 1 cm bok. Jeśli jest gotowe – tylko pokroić.

Zetrzeć imbir na tarce.

Zmieszać jogurt, curry, imbir, dodać kurczaka. Pokroić w kostkę paprykę, dodać.

Pokroić w drobną kostkę cebulę, przelać wrzątkiem, odcedzić, dodać. Posiekać bazylię, dodać.

Wymieszać całość.

Podawać na rukoli albo jako kanapkę – w przeciętym na pół pełnoziarnistym chlebku pita. Jeśli nie masz chlebka pita, możesz ugotować porcję ryżu brązowego lub dzikiego i dodać do sałatki. Taka sałatka z kurczakiem curry jest bardziej popularna, chociaż są też wersje z makaronem.