Przepis na kurczaka capri, czyli tak naprawdę na pierś kurczaka z serem, znalazłam w jednej z książek z przepisami South Beach, ale uznałam, że ricotta i mozzarella w jednym daniu to trochę za dużo szczęścia. Pierś z kurczaka z serem w mojej wersji jest mniej kaloryczna. Może nie jest to danie fotogeniczne, ale smakuje naprawdę dobrze. Co więcej – można je bez trudu przerobić na sos do makaronu.

Pierś kurczaka z serem

proporcje na 4 porcje

  • 2 podwójne filety z kurczaka
  • 2 puszki / kartony krojonych pomidorów
  • oregano
  • sól
  • pieprz
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • sos Worcestershire
  • 100g mozzarelli low-fat
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 cebula

Rozgrzać piekarnik do 200C.

Kurczaka podzielić na pojedyncze filety, oddzielić polędwiczki. Obtoczyć w czosnku, soli i pieprzu.

Na patelni rozgrzać olej, wrzucić na to kurczaka, obsmażyć po obu stronach. Nieważne, czy wewnątrz będzie gotowy, zaraz wjedzie do piekarnika.

Polędwiczki proponuję zostawić sobie na inne okazje – do tostów czy sałatek.

Do naczynia do zapiekania wlać oliwę i rozprowadzić ją po spodzie. Rozłożyć na płasko obsmażone filety.

Posiekać cebulę, wrzucić na patelnię (tę, na której smażony był kurczak). Poddusić lekko, dodać krojone pomidory. Doprawić sosem Worcestershire, oregano i pieprzem. Dusić około 10 minut, aż lekko zgęstnieje.

Po tym czasie wlać do naczynia do zapiekania i wstawić je do piekarnika na 20 minut.

Po tym czasie zetrzeć mozzarellę na tarce, posypać nią kurczaka w sosie i zapiekać kolejne 5 minut.

Pierś kurczaka z serem najlepiej podawać na ciepło z zieleniną. Na zdjęciu z sałatą z parmezanem.

Sos zostanie na pewno – ale to nic, bo można go użyć do makaronu. Jeśli zostanie trochę kurczaka, to wystarczy pokroić go w kostkę, zmieszać z sosem i gotowe. Można też poddusić cukinię pokrojoną w półplasterki i dodać ją do sosu – będzie więcej warzyw.



a. Kobiety_Sport_29012015_750x200_kobieta