Po raz kolejny napiszę – wolnowar to jedno najprzydatniejszych urządzeń kuchennych. Średniej jakości mięso przerabia na doskonałe danie lub bazę do innych potraw. Dziś duszona wołowina z wolnowaru – nie brzmi porywająco, ale jakie to dobre!

Duszona wołowina z wolnowaru – składniki

  • 1,5 kg wołowiny (nie musi być bardzo ładna)
  • 4 cebule
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 liście laurowe
  • sól
  • pieprz

Duszona wołowina z wolnowaru – przepis

Wołowinę pokroić na nieduże kawałki, cebulę w grubą kostkę. Dodać oliwę i przyprawy, wymieszać.

Włączyć wolnowar na 8 godzin na „1”. Przykryć mięso pokrywką.

Po tym czasie ma się idealną, miękką duszoną wołowinę z wolnowaru – można ją podać na obiad, z kaszą gryczaną i kefirem albo potraktować jako bazę do innych dań – o czym niebawem.