Zdarza Ci się czasem ugotować za dużo ryżu? Jeśli tak, zapiekanka grecka pewnie Ci się spodoba, bo można tu wykorzystać już ugotowany ryż. Do tego sporo warzyw, feta dla smaku i zapiekanka grecka gotowa. Jest doskonała jako danie do pracy, bo nietrudno ją przenieść i podgrzać.

Zapiekanka grecka – przepis

proporcje na 6-8 porcji

  • 200g ryżu brązowego albo mieszanki z ryżem dzikim
  • 500g mięsa mielonego z indyka
  • 2 papryki, chętnie w różnych kolorach
  • 100g sera feta
  • 400 g świeżego szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • oliwa
  • pieprz

Ryż ugotować zgodnie z przepisem, wystudzić.

Rozgrzać piekarnik do 200C.

Czosnek posiekać, poddusić na oliwie do miękkości. Dodać szpinak, dusić aż zwiędnie, odłożyć na bok.

Cebulę pokroić w kostkę, poddusić na oliwie, dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Dusić do miękkości. Dodać mięso, dusić aż mięso przestanie być różowe. Doprawić pieprzem.

Fetę pokroić w kostkę albo ugnieść widelcem.

W naczyniu do zapiekania zmieszać wszystko, co mamy do tej pory, czyli ugotowany ryż, zwiędły szpinak z czosnkiem, paprykę z mięsem i ser feta. Wstawić do piekarnika, zapiekać 15 minut.