Ser labneh jest bardzo popularny w kuchni bliskowschodniej, ale to nic egzotycznego – jest bardzo podobny do twarogu, sera białego, a w dodatku zrobisz go w domu, minimalnym wysiłkiem!

Ser labneh – przepis

  • 3 jogurty greckie
  • szczypta soli
  • zioła suszone (bazylia, oregano, tymianek)

Na durszlaku rozłożyć gazę, która sięga poza obręb naczynia. Pod durszlak podstawić miskę lub rondel. Wymieszać w jakimś naczyniu jogurt z solą – na tyle, żeby był słony, ale nieprzesadnie.

Posolony jogurt przełożyć na gazę. Związać gazę u góry. Odstawić do lodówki na 24 godziny.

Ser labneh

Po wyjęciu z lodówki można jeść od razu, na ciemnym chlebie i posypane zaatarem:

Ser labneh

Jeśli jednak chcemy, żeby labneh trochę postał, robimy z niego kulki, obtaczamy je w ziołach suszonych i zalewamy w słoiku oliwą. Tak przygotowany ser labneh wytrzyma w lodówce ponad tydzień (o ile będzie zanurzony w oliwie).

Znajdź mnie również na:
RSS
Facebook0
Facebook
YouTube6k
Instagram5k