Miękkie mięso, gęsty sos pomidorowy i odrobina makaronu. Zrazy po włosku są idealne. Czego chcieć więcej?

Zrazy po włosku: składniki

proporcje na 4 porcje

  • 4 plastry wołowiny
  • 4 plastry prosciutto
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki startego parmezanu
  • 2 łyżeczki natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżeczki oliwy
  • 100 ml czerwonego, wytrawnego wina
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • garść liści bazylii
  • 120g makaronu

Zrazy po włosku: przepis

Rozbić wołowinę na cienkie plastry.

Zmieszać 1 zmielony ząbek czosnku, pietruszkę, parmezan, sól i pieprz, posypać każdy z plastrów wołowiny. Na to położyć po plastrze prosciutto. Zwinąć w rulon, związać sznurkiem kuchennym.

W rondlu rozgrzać oliwę. Dodać zrazy po włosku i pozostałe 2 ząbki czosnku, przekrojone na pół. Obsmażyć mięso. Dodać wino, dusić 2-3 minuty. Po tym czasie wyjąć i wyrzucić czosnek.

Do rondla dodać przecier pomidorowy i porwane liście bazylii. Zmniejszyć gaz do małego, dusić całość około 2 godzin, aż nakłute widelcem mięso będzie miękkie. Jeśli sos robi się zbyt gęsty, dodać nieco wody.

Sos i makaron podawać jako pierwsze danie, zrazy po włosku jako drugie.

Przepis pochodzi z The Sopranos Family Cookbook.

Znajdź mnie również na:
RSS
Facebook0
Facebook
YouTube5k
Instagram5k