Przyrządzanie ryb jest bardzo proste – o ile kupi się filety. Tutaj wersja błyskawiczna – łosoś w sosie balsamicznym powstaje w 15 minut, nie więcej.

Łosoś w sosie balsamicznym – przepis

proporcje na 2 porcje

  • filet z łososia (po 200g na osobę)
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka oliwy
  • łyżka soku z cytryny
  • 1/2 szklanki octu balsamicznego

Rozgrzać piekarnik do 200C.

Łososia podzielić na porcje po ok. 200g, natrzeć solą i pieprzem, włożyć do naczynia żaroodpornego, wstawić do piekarnika na ok. 10 minut.

W rondlu zacząć podgrzewać na średnim ogniu ocet balsamiczny. Doprowadzić do zagotowania i gotować około 8 – 10 minut, aż jego objętość zmniejszy się o 2/3. Dodać sok z cytryny i oliwę, zamieszać. Odstawić do przestygnięcia.

Wyjętego z piekarnika łososia polać sosem. Łosoś w sosie balsamicznym doskonale komponuje się z ryżem, ale możesz go też podać z zieloną sałatą i świeżą bagietką.