Często czytam, że mężczyźni nie lubią sałat i sałatek, bo „nic w nich nie ma”. Ta sałatka z wołowiną i brokułem z pewnością zaspokoi potrzeby każdego mięsożercy. Smacznego!

Sałatka z wołowiną i brokułem
proporcje na 4 porcje

  • 1 papryka czerwona
  • 1 brokuł
  • 500-600 g wołowiny (np. ligawa)
  • 4 łyżeczki musztardy Dijon
  • łyżeczka kaparów
  • 3 łyżki octu z czerwonego wina
  • 2 łyżki oliwy

Rozgrzać piekarnik do 200C.

Mięso natrzeć połową musztardy, piec aż będzie upieczone. Im grubszy kawałek, tym dłużej, ale jeśli masz mało czasu, pokrój mięso w plastry i piecz w ten sposób – wtedy potrwa to nie dłużej niż 10 minut.

Resztę musztardy zmieszać z oliwą, octem i kaparami.

Brokuł podzielić na różyczki, wrzucić do naczynia żaroodpornego, wlać trochę wody, gotować w mikrofali 3-4 minuty, aż będzie lekko miękki.

Paprykę pokroić w kostkę.

Upieczone mięso pokroić w kostkę, wraz z sosem spod mięsa wrzucić do sporej miski.

Dodać warzywa oraz stworzony sos musztardowy. Wymieszać.

Sałatka z wołowiną i brokułem nie traci na smaku po kilku godzinach, możesz ją zabrać do pracy.