W oryginale nazywa się to Texas Bowl o’Red, ale u mnie, jak już pisałam na FB, wyszło brown – inne przyprawy, inny rodzaj papryki. Ubolewam, ale liczę, że dobry duszek przywiezie mi z USA sproszkowane jalapeno (a ja dokupię czerwoną sproszkowaną paprykę na następną okazję).

Pikantna teksańska zupa

2 łyżki średniego chili w proszku
1 łyżka mąki z cieciorki lub mąki pełnoziarnistej
1 łyżeczka suszonego oregano
4 łyżeczki oliwy
0,7 kg chudej wołowiny
4 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki chipotle (sproszkowanego jalapeno)

Zmieszać przyprawy i mąkę w miseczce, odstawić.

Pokroić wołowinę w kawałki na jeden kęs.

Czosnek posiekać, na patelni rozgrzać oliwę, poddusić czosnek. Dodać mięso, podsmażyć aż straci różowy kolor.

Dodać zmieszane przyprawy, wymieszać dobrze. Dodać jakieś 100-150 ml wody, zagotować. Zmniejszyć ogień, dusić pod przykryciem około 15 minut.

Przepis znalazłam w książce The South Beach Diet Super Quick Cookbook. Tam do zupy proponuje się chleb (do zgarnięcia sosu) i surówkę, ale myślę, że ryż też dobrze pasuje.

W Fazie 1 można pominąć mąkę.

Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym http://http://blog.polskiesouthbeach.pl/