Ciepłe, szybkie śniadanie. Włoskie tosty są włoskie z nazwy, nie udaję, że to regionalny przepis od prawdziwej Włoszki. Ale jeśli lubisz te smaki, na pewno polubisz to danie.

Włoskie tosty: składniki

  • 4 kromki pieczywa tostowego pełnoziarnistego
  • łyżeczka czerwonego pesto
  • garść rukoli
  • 2 plasterki sera koziego
  • 4 plasterki pieczonej piersi z kurczaka

Włoskie tosty: przepis

Jedyny element, który wymaga tu wcześniejszych przygotowań, to kurczak – polecam upiec kilka filetów i mieć je w lodówce. Można z nich zrobić sałatkę, kanapki, czy podgrzać na obiad.
Tosty smarujemy pesto i układamy na nich rukolę.

Na tym kładziemy plastry kurczaka i ser:

Całość przykrywamy kolejną kromką pieczywa tostowego (tej już niczym nie smarowałam) i zapiekamy.

Takie dwa trójkąty to moim zdaniem spore, sycące śniadanie. Dużo tu węglowodanów, ale przed dniem pracy to się przyda.