Na pewno słyszałaś o vitello tonnato, włoskim specjale. Cienko krojona pieczeń cielęca, a na tym intensywny sos tuńczykowo-kaparowy. A co powiesz na tomato tonnato, czyli sałatkę z pomidorów z sosem tego typu?

Sałatka z pomidorów z sosem: składniki

na porcję dla 3-4 osób

  • 4-5 dużych pomidorów
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki dobrego majonezu
  • sok z 1/2 cytryny
  • puszka (80g) tuńczyka w sosie własnym
  • czubata łyżka kaparów
  • czarny sezam
  • kilka liści (rukiew wodna, amarantus, bazylia, oregano) do ozdoby i smaku

salatka z pomidorow z sosem

Sałatka z pomidorów z sosem: przepis

Zmiksuj tuńczyka (pod odsączeniu!) z majonezem, sokiem z cytryny i kaparami. Nie staraj się osiągnąć idealnie gładkiego sosu, wystarczy kilkanaście sekund.

Pomidory pokrój w cienkie plastry.

Sos rozprowadź na odpowiednio dużym półmisku. Ułóż na nim pomidory tak, jak chcesz – ja staram się nasuwać plastry częściowo jeden na drugi, a miejsca pomiędzy uzupełniam pokrojonymi na pół mini-pomidorami, ale tu nie ma zasad, nie wpływa to też na smak.

Udekoruj ziołami, czarnym sezamem i dodatkowymi kaparami, jeśli chcesz.

Sałatka z pomidorów z sosem: uwagi

Jeśli chcesz, możesz dodać pociętą w paski sałatę rzymską do sosu – będzie bardziej treściwie.

Sam sos można bez problemu przechować 2-3 dni w lodówce, ale całość wytrzyma w najlepszym przypadku przez noc, jako resztki po kolacji.

Polecam też inne przepisy z tuńczykiem:

Makaron z tuńczykiem i szpinakiem

Sałatka z tuńczyka z cieciorką

Pikantna pasta z tuńczyka

Makaron z tuńczykiem i oliwkami