Powinno się nazywać „makaron z przeglądem lodówki”, ale tuńczyk stoi w spiżarni, więc ten pomysł upadł. A bardziej serio – makaron z tuńczykiem i oliwkami to przykład na to, że nie trzeba wyszukanych składników i godzinnych przygotowań, żeby zrobić obiad czy kolację na ciepło.

Makaron z tuńczykiem i oliwkami – przepis

proporcje na 2 porcje

  • 100g makaronu pełnoziarnistego lub z pszenicy durum (semoliny)
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 20g fety
  • 1 średnia cebula czerwona
  • garść czarnych oliwek
  • garść rukoli
  • oliwa
  • pieprz

Makaron ugotować al dente.

W czasie, kiedy makaron się gotuje, posiekać cebulę.

Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, dusić 2-3 minuty.

Odsączyć tuńczyka, dodać na patelnię, dusić 2-3 minuty.

Ugnieść widelcem fetę, przepłukać i osuszyć rukolę, pokroić oliwki w plasterki.

Na ostatnią minutę dodać na patelnię fetę, rukolę i oliwki, wymieszać, doprawić pieprzem.

Makaron odcedzić, rozłożyć na talerzach, na to dać po połowie sosu. Można też całość wymieszać w garnku.