A dokładniej, to nie tylko mięso pieczone w piekarniku, ale cała potrawa, z odpowiednią ilością warzyw. Doskonała, rozgrzewająca, idealna na zimowe popołudnia.

Mięso pieczone w piekarniku – przepis

proporcje na 6-8 porcji

  • 3 papryki chipotle
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 7 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 kg udźca z indyka (bez kości, samo mięso)
  • 0,5 kg karkówki
  • 2 cebule czerwone
  • 400 ml bulionu
  • 2 papryki
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 puszka białej fasoli
  • 3 łyżki octu z czerwonego wina lub octu z sherry
  • sól
  • pieprz
zamarynowane mięso

Mięso pokroić na kawałki, chipotle posiekać. Zamarynować mięso w papryce chipotle, papryce wędzonej, posiekanym czosnku, oregano i oliwie, odstawić do lodówki na kilka godzin (albo na noc).

Kiedy mięso już się zamarynuje, rozgrzać piekarnik do 200C.

Pokroić cebulę w grubą kostkę, wrzucić do naczynia żaroodpornego razem z mięsem, wymieszać, piec około 45 minut. Mięso musi być lekko zrumienione.

W tym czasie pokroić paprykę w kostkę, odsączyć i opłukać fasolę. Wyjąć mięso z piekarnika, dodać paprykę, fasolę, bulion, pomidory i ocet, dobrze wymieszać, posypać pieprzem.

Wstawić do piekarnika na kolejne 30-40 minut pod przykryciem z folii alu – sos ma znacząco zgęstnieć, a mięso mocno się podpiec. Na ostatnie 5-10 minut mięso można odkryć.

Podawać na ciepło, ewentualnie z kawałkiem chleba do zgarniania sosu. Jeśli trzeba, doprawić.

Znajdź mnie również na:
RSS
Facebook0
Facebook
YouTube5k
Instagram5k