Kolejny przepis na danie do pracy, na uczelnię, na piknik. Nie wymaga podgrzewania, gotowania tylko tyle, co jajka, więc każdy sobie z nim poradzi.

Sałatka z jajkiem i tuńczykiem: składniki

proporcje na 2 porcje

  • 1 puszka fasolki szparagowej (albo świeża, ugotowana)
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 2 jajka
  • 2 średnie pomidory
  • garść świeżej bazylii
  • 4 łyżki ulubionego sosu (polecam sos czosnkowy i sos z suszonych pomidorów)

Sałatka z jajkiem i tuńczykiem: przepis

Jajka ugotować (polecam sposób na to, jak łatwo ugotować jajka na twardo) i ostudzić. Pokroić w ćwiartki.

Fasolkę ugotować (ale nie na miękko) lub wyjąć z puszki, odcedzić, lekko przepłukać.

Pomidory pokroić w kostkę.

Puszkę tuńczyka otworzyć, odcedzić.

Bazylię pokroić we wstążki.

Do słoika wlać 2-3 łyżki ulubionego sosu, na to wrzucić fasolkę, tuńczyka, jajko, pomidory i bazylię.

Zakręcić szczelnie – wtedy nic się nie wyleje.

Z uwagi na posiekaną bazylię, pewnie nie wytrzyma paru dni w lodówce, ale na pewno kilka godzin postoi.