Kebab to nie od dziś jedna z ulubionych potraw Polaków. „Dietetyczny” z kurczaka, typowo polski z wieprzowiny, klasyczny z baraniny, z sosem czosnkowym albo ostrym, a najchętniej jedno i drugie. Mięso zwykle jest mocno doprawione solą i innymi przyprawami, często tłuste, a buła wielka i gruba. Jak zrobić własny domowy kebab na ostro, który można zabrać do pracy?

Domowy kebab na ostro – składniki

proporcje na 2 porcje

  • 1 pita pełnoziarnista
  • 400 g wołowiny
  • 6 ukośnie krojonych plastrów ogórka
  • 6 plastrów pomidora
  • 2 garście umytej rukoli
  • 2 łyżki serka do smarowania (np. Bieluch czy Philadelphia)
  • sambal oelek do smaku

Domowy kebab na ostro – przepis

Wołowinę natrzeć sambalem, odstawić do lodówki na jakieś 2 godziny. Jeśli jest taka możliwość – na całą noc.

Po tym czasie:

Rozgrzać piekarnik do 200C.

Blachę wyłożyć folią aluminiową. Położyć na niej wołowinę.

Piec około 50 minut – bardzo przydaje się termometr do mięsa.

Po tym czasie odstawić, ostudzić.

Pokroić na plastry – połowa będzie do domowego kebaba na ostro, a drugą połowę polecam wykorzystać do sałaty z wołowiną i serem pleśniowym.

Pitę przekroić na pół tak, żeby powstały dwie półkoliste kieszenie. Delikatnie otworzyć, nie rozrywając, wewnątrz posmarować serkiem i sambalem.

Włożyć rukolę, wołowinę, warzywa. Jeśli jesz od razu – gotowe. Jeśli domowy kebab to posiłek do pracy, polecam zamknięcie w szczelnym pojemniku. Kanapkę można podgrzać w mikrofali.