Dość tej zimy za oknem. Patelnia grillowa to co prawda nie to samo, co grill w ogródku czy na działce, ale smak dania jest bardzo podobny. A ten sos… Kurczak w sosie balsamicznym to prawdziwa poezja!

Grillowany kurczak w sosie balsamicznym: składniki

proporcje na 2 porcje

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 1 pomidor (lub garść koktajlowych)
  • 100g rukoli (lub innej sałaty)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 6 łyżek oliwy
  • sól
  • pieprz

Grillowany kurczak w sosie balsamicznym: przepis

Filet podzielić na 2 części, oddzielić także małe kawałki spod spodu. Duże kawałki lekko rozbić tak, żeby były tej samej grubości na całej powierzchni.

Zmiksować czosnek, musztardę, ocet i oliwę, doprawić solą i pieprzem.

W płaskim naczyniu ułożyć mięso, zalać 2-3 łyżkami sosu. odstawić na około godzinę.

Po tym czasie rozgrzać patelnię grillową i rozłożyć na niej mięso. Grillować po ok. 2-3 minuty z każdej strony (mięso jest cienkie, lepiej go nie przesuszyć).

Sałatę rozłożyć na talerzach, pomidor pokroić w ósemki, rozłożyć na sałacie.

Mięso podawać na ciepło, z dodatkowym sosem do sałaty (nie sosem, w którym marynowało się mięso – ten należy wyrzucić).

Grillowany kurczak w sosie balsamicznym: uwagi

Sosu na pewno zostanie. Ale to dobrze, będzie gotowy dressing do następnej sałaty albo marynata do mięsa (myślę, że do polędwiczek wieprzowych też by to świetnie pasowało).

Znajdź mnie również na:
RSS
Facebook0
Facebook
YouTube6k
Instagram5k