Dość tej zimy za oknem. Patelnia grillowa to co prawda nie to samo, co grill w ogródku czy na działce, ale smak dania jest bardzo podobny. A ten sos… Kurczak w sosie balsamicznym to prawdziwa poezja!

Grillowany kurczak w sosie balsamicznym – przepis

proporcje na 2 porcje

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 1 pomidor (lub garść koktajlowych)
  • 100g rukoli (lub innej sałaty)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 6 łyżek oliwy
  • sól
  • pieprz

Uwaga – sosu na pewno zostanie. Ale to dobrze, będzie gotowy dressing do następnej sałaty albo marynata do mięsa (myślę, że do polędwiczek wieprzowych też by to świetnie pasowało).

Filet podzielić na 2 części, oddzielić także małe kawałki spod spodu. Duże kawałki lekko rozbić tak, żeby były tej samej grubości na całej powierzchni.

Zmiksować czosnek, musztardę, ocet i oliwę, doprawić solą i pieprzem.

W płaskim naczyniu ułożyć mięso, zalać 2-3 łyżkami sosu. odstawić na około godzinę.

Po tym czasie rozgrzać patelnię grillową i rozłożyć na niej mięso. Grillować po ok. 2-3 minuty z każdej strony (mięso jest cienkie, lepiej go nie przesuszyć).

Sałatę rozłożyć na talerzach, pomidor pokroić w ósemki, rozłożyć na sałacie.

Mięso podawać na ciepło, z dodatkowym sosem do sałaty (nie sosem, w którym marynowało się mięso – ten należy wyrzucić).

Przepis pochodzi z książki Chic Simple Cooking, z moimi zmianami.

Znajdź mnie również na:
RSS
Facebook1
Facebook
YouTube5k
Instagram5k