Dość tej zimy za oknem. Patelnia grillowa to co prawda nie to samo, co grill w ogródku czy na działce, ale smak dania jest bardzo podobny. A ten sos… Kurczak w sosie balsamicznym to prawdziwa poezja!
Spis treści
Grillowany kurczak w sosie balsamicznym: składniki
proporcje na 2 porcje
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 1 pomidor (lub garść koktajlowych)
- 100g rukoli (lub innej sałaty)
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 4 łyżki octu balsamicznego
- 6 łyżek oliwy
- sól
- pieprz
Grillowany kurczak w sosie balsamicznym: przepis
Filet podzielić na 2 części, oddzielić także małe kawałki spod spodu. Duże kawałki lekko rozbić tak, żeby były tej samej grubości na całej powierzchni.
Zmiksować czosnek, musztardę, ocet i oliwę, doprawić solą i pieprzem.
W płaskim naczyniu ułożyć mięso, zalać 2-3 łyżkami sosu. odstawić na około godzinę.
Po tym czasie rozgrzać patelnię grillową i rozłożyć na niej mięso. Grillować po ok. 2-3 minuty z każdej strony (mięso jest cienkie, lepiej go nie przesuszyć).
Sałatę rozłożyć na talerzach, pomidor pokroić w ósemki, rozłożyć na sałacie.
Mięso podawać na ciepło, z dodatkowym sosem do sałaty (nie sosem, w którym marynowało się mięso – ten należy wyrzucić).
Grillowany kurczak w sosie balsamicznym: uwagi
Sosu na pewno zostanie. Ale to dobrze, będzie gotowy dressing do następnej sałaty albo marynata do mięsa (myślę, że do polędwiczek wieprzowych też by to świetnie pasowało).
Related posts
![](https://jestpieknie.pl/wp-content/uploads/2018/12/a4-250x250.jpg)
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl