Nie mam planów związanych z podejmowaniem większej liczby gości w Wielkanoc, ale wiem, że jestem w mniejszości. Co prawda śniadanie wielkanocne jest raczej zamkniętą całością, jak chodzi o dania, ale w wielu domach śniadanie płynnie przechodzi w obiad – i co tu podać, kiedy co najmniej jedna z osób na liście gości jest wege/vegan? Miałam parę razy gości z różnymi ograniczeniami dietetycznymi i zwykle da się podać takie dania, które zadowolą wszystkich.

Risotto z warzywami, które tu proponuję, jest lekkie, bardzo wiosenne – wiadomo, że nie będzie jeszcze polskich szparagów o tej porze, ale importowane widziałam już w wielu sklepach.

Risotto z warzywami: składniki

  • 500 g ryżu arborio
  • pęczek szparagów
  • kilka łodyg selera naciowego (powiedzmy 1/2 całości)
  • 1.2 litra bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oliwy
  • 50-100 g twardego sera tartego – ja użyłam grana padano (patrz: uwagi)
  • sól
  • biały pieprz

risotto z warzywami wegańskie

Risotto z warzywami: przepis

Przygotuj sobie wszystkie składniki, żeby nie szukać ich w popłochu. Risotto zajmuje sporo czasu, ale to nie znaczy, że można się oddalić z kuchni.

Zacznijmy od warzyw: rozdziel łodygi selera, umyj je uważnie i pokrój w jednolite kawałki. Takie powiedzmy o szerokości pół centymetra. Odłóż na bok.

Umyj też szparagi, odetnij zdrewniałe końcówki. Szparagi pokrój w kawałki na jeden kęs.

Rozgrzej w garnku oliwę, wrzuć warzywa i podsmażaj przez 5-7 minut, aż lekko zmiękną.

Dodaj ryż i smaż przez 3-5 minut.

Dodaj pierwszą porcję bulionu, gotuj mieszając, aż się wchłonie. Powtarzaj, aż zużyjesz cały bulion.

Zetrzyj na tarce (drobne oczka!) ser i dodaj do risotto, wymieszaj, spróbuj. Dopraw solą i pieprzem według upodobania.

Podawaj od razu, na ciepło.

Risotto z warzywami: uwagi

Poniżej kilka uwag, pomysłów na podmianki, no i najważniejsze – wegańskie risotto.

Jak zrobić wegańskie risotto?

Jedynym składnikiem niewegańskim w powyższym przepisie jest ser. Parmezan, grana padano, dziugas – wszystkie powstają z mleka, więc dla osoby na diecie wegańskiej są nie do przyjęcia.

Znalazłam wegański parmezan w kawałku firmy Violife, niestety na ich stronie nie jest w tej chwili dostępny, co mnie martwi, bo to znaczy, że może być problem z dostępnością. Można kupić wegański parmezan firmy Bio Organic, polska marka Vege Siostry ma vermezan – spytaj osobę, dla której chcesz zrobić wegańskie risotto, co poleca. Co więcej, można samodzielnie zrobić wegański parmezan – znalazłam przepis w Jadłonomii.

Jaki inny ser poza grana padano?

Akurat grana padano to żadna rzadkość, kupiłam go w Lidlu specjalnie na takie okazje. Grana padano jest słony, lepszy moim zdaniem do doprawiania dań niż podawania na desce serów, dobrze się go ściera na tarce. Ale jeśli nie masz go, to bardzo dobrze nadaje się tutaj też parmezan (polecam kupienie sera w kawałku, nie tartego w torbie), litewski dziugas czy polski ser emilgrana. Jeśli masz znajomego serowara, spytaj o ser podobny do parmezanu – z dużym prawdopodobieństwem ma taki w ofercie.

Na marginesie – najlepszym polskim serem tego typu był w mojej ocenie Stary Giewont. Niestety, jest bardzo trudno go znaleźć.

Czy risotto można przechowywać?

To zależy, czy masz na myśli przygotowanie do pewnego stopnia i podanie później, czy zachowanie resztek. Co do zasady, gotowe risotto będzie tracić na jakości i smaku, odgrzewane na następny dzień, ale zakładam, że nie planujesz wydawać kolejnego proszonego obiadu czy kolacji z resztek, tylko chcesz je zjeść w domowym gronie.

Jeśli chcesz odgrzać resztki risotto, najlepiej jest wyjąć je z lodówki, doprowadzić do temperatury pokojowej, wrzucić je na patelnię z rozgrzaną oliwą (lub innym tłuszczem – tym, który był użyty do przygotowania risotto), a potem dolewać po odrobinie gorącej wody aż do osiągnięcia pożądanej gęstości i temperatury dania.

Jeśli chcesz przygotować risotto powiedzmy w 3/4, a dokończyć tuż przed podaniem na stół – wyłącz palnik pod garnkiem/patelnią, kiedy ryż jest jeszcze niedogotowany, przed dolaniem ostatniej porcji bulionu. W dniu podania, doprowadź risotto do temperatury pokojowej, a następnie dokończ gotowanie zgodnie z przepisem.

Skąd wziąć bulion warzywny?

Najprościej ugotować – warzywa, przyprawy, woda, kilka godzin, żeby osiągnąć maksimum smaku. Można też użyć gotowca – ja ostatnio używałam bulionów skondensowanych Winiary, tych w niewielkich słoikach – i są OK.

Czym zastąpić szparagi / seler?

Bardzo dobrze sprawdzi się tu jarmuż, cukinia, szpinak (surowy, baby lub duże liście pokrojone we wstążki), pietruszka czy koperek. Oczywiście, to wszystko zmieni smak dania, ale wiosenna lekkość i kolorystyka zostaną zachowane.

Czy muszę użyć ryżu arborio?

Arborio to tylko jedna z odmian ryżu przeznaczonych do risotto. Pozostałe, które kupisz w Polsce bez trudu, to baldo i carnaroli, ale jeśli podróżujesz do Włoch (albo do włoskich delikatesów), to poszukaj też maratelli czy vialone nano.

Jeśli jednak nie masz ochoty szukać ryżu odpowiedniego do risotto, to najprościej będzie nie robić risotto. Inny ryż będzie się inaczej gotować, nie będzie miał tej konsystencji. Na szczęście możesz zrobić ryż smażony z jarmużem.

Moje inne przepisy na risotto

Wiosenne risotto ze szparagami

Risotto ze szpinakiem, szalotką i szafranem

Risotto z kurkami

Letnie risotto ze szparagami

Risotto z chorizo

Linki w tekście mogą być afiliacyjne. Nie wpływa to na moje opinie.