Co na obiad? W moim domu z dużym prawdopodobieństwem pojawi się coś z kurczaka. Szaszłyki z kurczaka, czyli shish taouk, to danie kuchni bliskowschodniej. Kluczowa jest marynata – bez niej kurczak będzie suchy i bez smaku.
Spis treści
Szaszłyki z kurczaka – shish taouk: składniki
- 2 podwójne filety z kurczaka
- sok z 1 cytryny
- 50 ml oliwy
- 150 ml jogurtu greckiego
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
Szaszłyki z kurczaka – shish taouk: przepis
Posiekaj czosnek (albo przeciśnij przez praskę), wyciśnij sok z cytryny, zmieszaj z przecierem, oliwą, jogurtem i ziołami.
Kurczaka pokrój w kawałki podobnej wielkości (ok. 2 cm szerokości), zanurz w sosie. Odstaw do lodówki na kilka godzin.
Rozgrzej piekarnik do 200C.
Nadziej kawałki kurczaka na patyki do szaszłyków. Ułóż w naczyniu do zapiekania i piecz około 20-25 minut.
Podawaj na ciepło, chociaż w temperaturze pokojowej też jest pyszny.
Szaszłyki z kurczaka – shish taouk: uwagi
Jak szybko zamarynować kurczaka?
Z doświadczenia mogę powiedzieć, że marynowanie w pojemnikach FoodSaver znacząco przyspiesza czas przygotowania, bo wystarczy pół godziny. Tak to wygląda:
Co podać do szaszłyków z kurczaka?
Wszystko, co zwykle podaje się do dań z grilla – na przykład:
Linki w tekście mogą być afiliacyjne. Nie wpływa to na moje opinie.
Related posts
2 Comments
Comments are closed.
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
[…] z surowymi warzywami, z chlebem pita. Na zdjęciu mutabal podałam z szaszłykami z kurczaka (shish taouk) i kaszą kuskus z […]
[…] szaszłyki z kurczaka – kurczak shish taouk […]