Co na obiad? W moim domu z dużym prawdopodobieństwem pojawi się coś z kurczaka. Szaszłyki z kurczaka, czyli shish taouk, to danie kuchni bliskowschodniej. Kluczowa jest marynata – bez niej kurczak będzie suchy i bez smaku.
Szaszłyki z kurczaka – shish taouk (przepis)
proporcje na 4 porcje
- 2 podwójne filety z kurczaka
- 2 papryki w różnych kolorach (może też być 1 papryka i 1 czerwona cebula)
- sok z 1 cytryny
- 100 ml oliwy
- 200 ml jogurtu greckiego
- 30 g przecieru pomidorowego (1 mała puszka)
- 3-4 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- szczypta cynamonu
- szczypta kardamonu
- szczypta ziela angielskiego
Przygotuj przyprawy – kardamon da się kupić mielony, ziele angielskie trzeba utrzeć samodzielnie.
Posiekaj czosnek, dodaj przyprawy, jogurt, oliwę, sok z cytryny i przecier. Wymieszaj, żeby powstał jednorodny sos.
Kurczaka pokrój w kawałki podobnej wielkości (ok. 2 cm szerokości), zanurz w sosie. Odstaw do lodówki na kilka godzin.
Rozgrzej piekarnik do 200C.
Pokrój paprykę na kawałki podobnej wielkości, co kurczak.
Nadziewaj na patyki do szaszłyków kurczaka i paprykę. Ułóż w naczyniu do zapiekania i piecz około 20-25 minut.
Podawaj na ciepło – doskonale pasuje tutaj kuskus z warzywami, pita, hummus, sos czosnkowy.
Related posts
2 Comments
Comments are closed.

Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
[…] z surowymi warzywami, z chlebem pita. Na zdjęciu mutabal podałam z szaszłykami z kurczaka (shish taouk) i kaszą kuskus z […]
[…] szaszłyki z kurczaka – kurczak shish taouk […]