Co na obiad? W moim domu z dużym prawdopodobieństwem pojawi się coś z kurczaka. Szaszłyki z kurczaka, czyli shish taouk, to danie kuchni bliskowschodniej. Kluczowa jest marynata – bez niej kurczak będzie suchy i bez smaku.

Szaszłyki z kurczaka – shish taouk: składniki

  • 2 podwójne filety z kurczaka
  • sok z 1 cytryny
  • 50 ml oliwy
  • 150 ml jogurtu greckiego
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

Szaszłyki z kurczaka – shish taouk: przepis

Posiekaj czosnek (albo przeciśnij przez praskę), wyciśnij sok z cytryny, zmieszaj z przecierem, oliwą, jogurtem i ziołami.

Kurczaka pokrój w kawałki podobnej wielkości (ok. 2 cm szerokości), zanurz w sosie. Odstaw do lodówki na kilka godzin.

Rozgrzej piekarnik do 200C.

Nadziej kawałki kurczaka na patyki do szaszłyków. Ułóż w naczyniu do zapiekania i piecz około 20-25 minut.

Podawaj na ciepło, chociaż w temperaturze pokojowej też jest pyszny.

szaszlyki z kurczaka shish taouk

Szaszłyki z kurczaka – shish taouk: uwagi

Jak szybko zamarynować kurczaka?

Z doświadczenia mogę powiedzieć, że marynowanie w pojemnikach FoodSaver znacząco przyspiesza czas przygotowania, bo wystarczy pół godziny. Tak to wygląda:

kurczak po pakistansku

Co podać do szaszłyków z kurczaka?

Wszystko, co zwykle podaje się do dań z grilla – na przykład:

Pikantne ziemniaki z patelni (batata harra)

Sałatka tabbouleh z ogórkiem

Sałatka tabbouleh

Linki w tekście mogą być afiliacyjne. Nie wpływa to na moje opinie.