Uwielbiam przyjmować gości i uwielbiam planować, co podam. Zwykle jestem w tym względzie samodzielna, ale ostatnio temat podrzucił Marek – przypomniał mu się szafranowy irański ryż, który kilka razy robiłam, i zaproponował kolację tematyczną – bliskowschodnią, żeby nie trzymać się w 100% dań kuchni irańskiej. Dodatkową komplikacją było unikanie dań mięsnych, ale dałam radę. Ziemniaki, podane z arabskimi dipami i marynowaną fetą, doskonale się sprawdziły.
Spis treści
Pikantne ziemniaki z patelni (batata harra): składniki
- 1 kg ziemniaków
- 4 łyżki posiekanej kolendry
- 4 łyżki posiekanej pietruszki
- 4 łyżki posiekanego koperku
- 1 łyżka oliwy
- 3 łyżki soku z limonki
- 1 łyżeczka płatków z papryki
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki kolendry (ziarna)
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- sól
Pikantne ziemniaki z patelni (batata harra): przepis
Ziemniaki umyć, gotować w osolonej wodzie przez 10-12 minut (powinny być lekko twarde). Odcedzić, odstawić na bok.
W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojony w plastry czosnek, płatki papryki, kolendrę ziarnistą i kurkumę. Podsmażać 1-2 minuty, aż będzie aromatyczne.
Ziemniaki pokroić na połówki/ćwiartki w zależności od rozmiaru, dodać do garnka, wymieszać z jego zawartością, podgrzewać ok. 5-7 minut, aż będą całkiem miękkie.
Zdjąć z palnika, dodać zioła i sok z limonki, wymieszać.
Podawać na ciepło albo w temperaturze pokojowej.
Pikantne ziemniaki z patelni (batata harra): uwagi
Zacznę od tego, że znalazłam ten przepis na jednym z blogów o kuchni śródziemnomorskiej. Spróbowałam go zrobić, ale według tego przepisu wszystko było gorzko-kwaśne, w dodatku ziemniaki nie tak miękkie, jak lubię. Przepis w tej samej formie widziałam też po polsku i uważam, że dodanie ziół i soku z limonki w trakcie gotowania to zły pomysł – więc w moim przepisie jest tak, jak wychodzi dobrze.
Co podać do tych ziemniaków?
Ja podałam je z masą dodatków wege – ale mięso też pasuje. Poniżej kilka przepisów, które mogą Cię zainspirować.
Ile tych ziół?!
Jeśli nie lubisz ziół, to nie rób ziemniaków z tego przepisu. Nie da się ich pominąć, bo wyjdzie coś umiarkowanego.
Nie lubię ostrych dań, co mogę zastąpić?
Możesz zmniejszyć ilość papryki w płatkach, ale to danie ma być wyraziste.
Co zamiast soku z limonki?
Sok z cytryny będzie równie dobry.
Czy pikantne ziemniaki z patelni można odgrzewać?
Tak, robiłam to z powodzeniem. Wystarczy kilka minut na patelni, na średniej mocy palnika.
Inne przepisy z ziemniakami
Linki do produktów wymienionych powyżej mogą być afiliacyjne. Nie wpływa to na moje opinie.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl