Uwielbiam przyjmować gości i uwielbiam planować, co podam. Zwykle jestem w tym względzie samodzielna, ale ostatnio temat podrzucił Marek – przypomniał mu się szafranowy irański ryż, który kilka razy robiłam, i zaproponował kolację tematyczną – bliskowschodnią, żeby nie trzymać się w 100% dań kuchni irańskiej. Dodatkową komplikacją było unikanie dań mięsnych, ale dałam radę. Ziemniaki, podane z arabskimi dipami i marynowaną fetą, doskonale się sprawdziły.

Pikantne ziemniaki z patelni (batata harra): składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 4 łyżki posiekanej kolendry
  • 4 łyżki posiekanej pietruszki
  • 4 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżka oliwy
  • 3 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżeczka płatków z papryki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki kolendry (ziarna)
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • sól

pikantne ziemniaki z patelni

Pikantne ziemniaki z patelni (batata harra): przepis

Ziemniaki umyć, gotować w osolonej wodzie przez 10-12 minut (powinny być lekko twarde). Odcedzić, odstawić na bok.

W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojony w plastry czosnek, płatki papryki, kolendrę ziarnistą i kurkumę. Podsmażać 1-2 minuty, aż będzie aromatyczne.

Ziemniaki pokroić na połówki/ćwiartki w zależności od rozmiaru, dodać do garnka, wymieszać z jego zawartością, podgrzewać ok. 5-7 minut, aż będą całkiem miękkie.

Zdjąć z palnika, dodać zioła i sok z limonki, wymieszać.

Podawać na ciepło albo w temperaturze pokojowej.

Pikantne ziemniaki z patelni (batata harra): uwagi

Zacznę od tego, że znalazłam ten przepis na jednym z blogów o kuchni śródziemnomorskiej. Spróbowałam go zrobić, ale według tego przepisu wszystko było gorzko-kwaśne, w dodatku ziemniaki nie tak miękkie, jak lubię. Przepis w tej samej formie widziałam też po polsku i uważam, że dodanie ziół i soku z limonki w trakcie gotowania to zły pomysł – więc w moim przepisie jest tak, jak wychodzi dobrze.

Co podać do tych ziemniaków?

Ja podałam je z masą dodatków wege – ale mięso też pasuje. Poniżej kilka przepisów, które mogą Cię zainspirować.

Sałatka tabbouleh

Domowy hummus

Marynowana feta

Kurczak po pakistańsku

Domowy kebab z kurczaka

 

Ile tych ziół?!

Jeśli nie lubisz ziół, to nie rób ziemniaków z tego przepisu. Nie da się ich pominąć, bo wyjdzie coś umiarkowanego.

pikantne ziemniaki z patelni

Nie lubię ostrych dań, co mogę zastąpić?

Możesz zmniejszyć ilość papryki w płatkach, ale to danie ma być wyraziste.

Co zamiast soku z limonki?

Sok z cytryny będzie równie dobry.

Czy pikantne ziemniaki z patelni można odgrzewać?

Tak, robiłam to z powodzeniem. Wystarczy kilka minut na patelni, na średniej mocy palnika.

Inne przepisy z ziemniakami

Sałatka z młodych ziemniaków

Linki do produktów wymienionych powyżej mogą być afiliacyjne. Nie wpływa to na moje opinie.