Sałatka tabbouleh to arabski przepis-baza, pojawia się zawsze i wszędzie, dokąd bym nie poszła. Ja za nią przepadam, bo jest banalnie prosta w przygotowaniu i pełna zdrowych składników. Jeśli jeszcze jej nie znasz, spróbuj koniecznie!
Sałatka tabbouleh – przepis
proporcje na 4 porcje
- 3 pęczki pietruszki
- 3 pomidory
- 1 szalotka
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki oliwy
- liście z 5 łodyg mięty
- sól
- pieprz
- 2 łyżki kaszy bulgur (albo kuskus)
Kaszę zalać w misce 3 łyżkami wrzątku.
Pietruszkę i miętę umyć, posiekać drobno.
Pomidory pokroić w drobną kostkę.
Szalotkę posiekać drobno.
Zmieszać powyższe, dodać sok z cytryny, oliwę i przyprawy do smaku.
Przepis pochodzi z książki A Taste of Arabia.
Related posts
2 Comments
Comments are closed.

Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
Bardzo mi się podoba ta propozycja 🙂
[…] pomidora, odrobinę cebuli, posiekaną miętę, ale efekt i tak nie będzie super. Lepiej zrobić tabbouleh od […]