Sałatka tabbouleh to arabski przepis-baza, pojawia się zawsze i wszędzie, dokąd bym nie poszła. Ja za nią przepadam, bo jest banalnie prosta w przygotowaniu i pełna zdrowych składników. Jeśli jeszcze jej nie znasz, spróbuj koniecznie!

Sałatka tabbouleh – przepis

proporcje na 4 porcje

  • 3 pęczki pietruszki
  • 3 pomidory
  • 1 szalotka
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • liście z 5 łodyg mięty
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki kaszy bulgur (albo kuskus)

Kaszę zalać w misce 3 łyżkami wrzątku.

Pietruszkę i miętę umyć, posiekać drobno.

Pomidory pokroić w drobną kostkę.

Szalotkę posiekać drobno.

Zmieszać powyższe, dodać sok z cytryny, oliwę i przyprawy do smaku.

Przepis pochodzi z książki A Taste of Arabia.

salatka tabbouleh