Karczochy znamy głównie jako spore, zielone warzywa, które gotujemy i podajemy z sosem. Ale w sklepach często można dostać karczochy marynowane – jak je podać, żeby inne składniki nie zdominowały ich delikatnego smaku? Mój przepis na sałatkę z karczochami to jedna z propozycji. Spróbujesz?
Sałatka z karczochami – składniki
proporcje na 2 porcje
- 100 g sałaty (mieszanej, rukoli, szpinaku – takiej, jaką lubisz)
- 200 g wędliny drobiowej (z jednego kawałka mięsa, nie formowanej)
- 50 g sera mozzarella
- 3 karczochy marynowane (w occie, do kupienia w sklepach z żywnością z różnych stron świata)
- 2 papryki pieczone, marynowane
- 1/2 niedużej cebuli czerwonej
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki octu z czerwonego wina
- sól
- pieprz
Sałatka z karczochami – przepis
Sałatę wyłożyć na talerze.
Posiekać drobno cebulę, wrzucić do słoika, dolać oliwę i ocet, doprawić, wymieszać potrząsając.
Pokroić w kostkę podobnej wielkości wędlinę i ser, karczochy i paprykę pokroić w kostkę lub paski.
Rozłożyć składniki na sałacie, polać sosem, podawać od razu.
Related posts
1 Comment
Comments are closed.

Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
Twoja sałatka prezentuje się wspaniale! Do tego to połączenie smakowe:) Pycha 🙂