Dziś proponuję zabrać do pracy roladki z kurczaka i kaszę gryczaną. Przepis poniżej!

Kasza gryczana w bardzo podobnej formie występuje w przepisie na pilaw z kaszy gryczanej i kurczaka. Wystarczy nie dodawać kurczaka i kasza gotowa.

Co brać do pracy: roladki z kurczaka i kasza gryczana

proporcje na 2 porcje

  • 50 g kaszy gryczanej
  • 1 ogórek
  • 1 łyżka koperku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 + 1 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka zaataru
  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • kawałek grillowanej papryki
  • 1 łyżeczka papryki mielonej (może być słodka albo mieszanka słodkiej i ostrej)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

Rozgrzej piekarnik do 150C.

Rozdziel filet z kurczaka na pół, oddziel małe polędwiczki (tu się nie przydadzą, ale możesz je zgrillować na potem albo zamrozić na inną okazję), rozbij mięso na płasko.

Posyp mięso solą, pieprzem i słodką papryką. Na każdym kawałku ułóż po niedużym kawałku grillowanej papryki (jeśli wolisz, możesz dodać też marynowaną jalapeno).

Całość zwiń, zepnij wykałaczką.

Wlej do naczynia do zapiekania łyżkę oliwy, ułóż roladki z kurczaka, piecz w piekarniku w 150C przez 15-20 minut.

W międzyczasie ugotuj kaszę gryczaną. Posiekaj ogórek i koperek, dodaj do ugotowanej kaszy, dopraw oliwą, sokiem z cytryny, solą, pieprzem i zaatarem.

Idealnie jest podać roladki z kurczaka i kaszę na ciepło, ale jeśli nie masz ich jak podgrzać w pracy, na zimno też będą OK.