Bardzo lubię masło orzechowe, ale nie na słodko. Myśl o PB&J, czyli kanapce z masłem orzechowym i dżemem kompletnie mnie nie cieszy, ale kanapka z masłem orzechowym i ogórkiem konserwowym – o, to inna rozmowa! Zupa orzechowa inspirowana kuchnią afrykańską to mój sposób na rozgrzewkę w chłodny dzień. Dodaję do niej bardzo dużo jarmużu – trochę więdnie w zupie, ale to dobrze, bo wtedy jest bardziej jadalny. Jeśli masz inne warzywa – paprykę, cukinię, brukselkę – nic nie stoi na przeszkodzie, żeby je dodać do zupy!

Zupa orzechowa (afrykańska): składniki

  • 1 litr bulionu
  • 1 cebula czerwona
  • 4 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru (wielkości jak ilość czosnku)
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 150 g masła orzechowego
  • 50 g przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka sosu sriracha (polecam mój tekst o tym, co to jest sos sriracha)
  • 500 g jarmużu

Zupa orzechowa (afrykańska): przepis (Kohersen MyCook)

Obrać i z grubsza pokroić cebulę, czosnek i imbir, wrzucić do naczynia Kohersena. Zmiksować – prędkość 8, czas 30 sekund.

Dodać olej, dusić 3 minuty, prędkość 2, temp. 100C.

Przygotować jarmuż – umyć, oddzielić od łodygi, pokroić w wąskie paski.

Dodać bulion, masło, sól, przecier, sos sriracha, jarmuż.

Gotować 20 minut, prędkość 2, temp. 100C.

zupa orzechowa afrykanska przepis

Zupa orzechowa (afrykańska): przepis (tradycyjny)

Potrzebny będzie spory garnek – tak, żeby wygodnie się mieszało.

Posiekać cebulę, czosnek i imbir, dusić, mieszając, 2-3 minuty na oleju.

Przygotować jarmuż – umyć, oddzielić od łodygi, pokroić w wąskie paski.

Do garnka dodać pozostałe składniki, doprowadzić do wrzenia, gotować pod przykryciem 20 minut.

Zupa orzechowa (afrykańska): uwagi

Jak widać, wyżej podaję zarówno sposób na ugotowanie tej zupy w Kohersenie, jak i w tradycyjnym garnku. Każda metoda jest warta wypróbowania, bo zupa wychodzi świetna!

Zupę można mrozić.

Polecam też inne moje przepisy do przygotowania w robocie Kohersen: kurczak po marokańsku, ryba w kolendrze, zupa-krem ze szparagów, pulpety meksykańskie, szparagi z domowym majonezem awokado.