Bakłażan, zwany też oberżyną, to roślina z rodziny psiankowatych – tutaj należą też pomidory, papryka oraz ziemniaki. Zwany jest też gruszką miłości – ale jak podawać bakłażana? I czy bakłażan jest zdrowy?

Jak smakuje bakłażan?

Jest lekko gorzkawy, ale w przyjemny sposób i ma gąbczastą strukturę. Dlatego dobrze nadaje się jako wypełniacz dań – można dodać go do typowego sosu pomidorowego z kurczakiem, żeby zwiększyć ilość sosu.

Jak przygotować bakłażana?

Czy bakłażana trzeba solić, a potem odsączać? Moim zdaniem – nie. Jeśli naprawdę nie znosisz smaku bakłażana, lepiej go nie jedz (do pewnego stopnia bakłażan w przepisach może zastąpić cukinia).

Jak kupować bakłażany?

Nie wybieraj największych, bo po pierwsze, będą mocno wyrośnięte i mniej przyjemne w smaku, a po drugie – trudniej je pokroić. Bakłażan musi być jędrny, a ogonek – zielony.

Jak przechowywać bakłażany?

Ja zwykle trzymam je w lodówce – ale nie dłużej niż 3-4 dni. bo po tym czasie zwykle zaczynają się psuć. Jeśli masz piwnicę, to też możesz tam trzymać bakłażany.

Jak podawać bakłażany?

Jeden z moich ulubionych przepisów to arabskie szaszłyki z dużą ilością warzyw. Są bardzo sycące i świetnie się prezentują na grillu. Wyśmienita jest też pizza z bakłażana – tutaj koniecznie wybierz nieduże bakłażany, żeby plastry nie były zbyt wielki. Bakłażany w parmezanie wymagają nieco zachodu, ale są jednym z najlepszych dań na ciepło, jakie znam. Z bakłażanów można też zrobić świetne chipsy. Wszystkie te przepisy znajdziesz w moim przeglądzie: