Brzmi jak o-wiele-za-dużo-kalorii, ale bakłażan w parmezanie to wbrew pozorom danie stosunkowo lekkie (a przy tym sycące). Może być pełnoprawnym posiłkiem – wygląda jak zapiekanka i w tej roli można go podawać.

Bakłażan w parmezanie: składniki

proporcje na 6-8 porcji

  • 2-3 bakłażany (w zależności od rozmiarów – wybieraj raczej te średnie, olbrzymy nie smakują dobrze)
  • 2 puszki pomidorów albo 8 dużych, soczystych pomidorów
  • 200 g parmezanu tartego
  • 2 łyżki kaparów
  • 2 łyżki oliwek
  • sól, pieprz
  • oliwa
  • 1 spora cebula

baklazan w parmezanie

Bakłażan w parmezanie: przepis

Zacznij od pokrojenia bakłażanów w ukośne plastry. Rozgrzej grill, lekko (lekko, bakłażan jest jak gąbka) skrop plastry oliwą i grilluj, aż są miękkie i widać na nich paski z grilla. ⁣

W międzyczasie rozgrzej na patelni łyżkę oliwy, dodaj posiekany czosnek i cebulę. Podsmaż. ⁣

Dodaj oliwki pokrojone w kawałki i kapary, przesmaż wszystko razem. ⁣

Dodaj pomidory, doprowadź do wrzenia, duś pod przykryciem 20 minut (najlepiej godzinę, ale już po 20 minutach będzie OK). Jeśli sos jest bardzo rzadki, odkryj patelnię i odparowuj sos na dużej mocy palnika, mieszając. ⁣

Pod koniec dopraw do smaku. ⁣

Rozgrzej piekarnik do 150C. ⁣

Weź naczynie do zapiekania. Wlej na dno 2-3 łyżki sosu, na to ułóż warstwę zgrillowanych plastrów bakłażana. Posyp parmezanem. Wlej sos. Na to bakłażan, ser, sos i tak aż do chwili, kiedy ułożysz ostatnią warstwę bakłażanów. Posyp je resztą sera i zapiekaj 20 minut w piekarniku. ⁣

Podawaj na ciepło, np. z sałatą. ⁣

Podobał Ci się ten przepis? Polecam też:

Pizza z bakłażana

Pasta z bakłażana – mutabal

Arabska zapiekanka z bakłażanem