Po angielsku, zapiekane kanapki z tuńczykiem i serem noszą o wiele krótszą nazwę: tuna melt. Przepadam za nimi niezależnie od tego, jak się nazywają, bo to świetny, sycący posiłek, szczególnie zimą, kiedy naprawdę trzeba zacząć dzień od dobrego śniadania, najlepiej na ciepło.

Zapiekane kanapki z tuńczykiem i serem: składniki

(proporcje na 2 porcje)

  • 2 bułki pełnoziarniste, orkiszowe 4-6 kromek chleba tostowego
  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • tabasco lub sriracha
  • sól
  • pieprz
  • starty ser żółty – mozzarella, mimolette, cheddar
  • rukola, grillowana papryka, korniszony – do wyboru jako dodatek

kanapki z tunczykiem i serem 00

Zapiekane kanapki z tuńczykiem i serem: przepis

Rozgrzać piekarnik do 150C.

Przekroić bułki, wyjąć większość miąższu, wstawić do piekarnika na 3-5 minut – mają być chrupkie. Jeśli używasz pieczywa tostowego, wrzuć każdą z kromek do tostera.

W międzyczasie zetrzeć ser.

Odcedzić tuńczyka. Wymieszać z jogurtem, doprawić do smaku tabasco / srirachą, solą i pieprzem. Jeśli chcesz, możesz do pasty dodać posiekaną grillowaną paprykę, rukolę albo pokrojone w kostkę korniszony – ostatnio szczególnie lubię ten ostatni dodatek.

Rozłożyć pieczywo w naczyniu do zapiekania, rozdzielić po równo pastę, posypać serem.

Zapiekać około 5-7 minut – na tyle, żeby ser się stopił.