Po angielsku, zapiekane kanapki z tuńczykiem i serem noszą o wiele krótszą nazwę: tuna melt. Przepadam za nimi niezależnie od tego, jak się nazywają, bo to świetny, sycący posiłek, szczególnie zimą, kiedy naprawdę trzeba zacząć dzień od dobrego śniadania, najlepiej na ciepło.

Zapiekane kanapki z tuńczykiem i serem: składniki

(proporcje na 2 porcje)

  • 2 bułki pełnoziarniste, orkiszowe – takie, jakie lubisz i jakie są w piekarni
  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • spory kawałek grillowanej, marynowanej papryki
  • garść świeżej rukoli
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • tabasco
  • sól
  • pieprz
  • starty ser żółty (na zdjęciach jest mozzarella, ale świetnie pasuje też ser mimolette)

zapiekane-kanapki-z-tunczykiem-03

Zapiekane kanapki z tuńczykiem i serem: przepis

Rozgrzać piekarnik do 150C.

Przekroić bułki, wyjąć większość miąższu, wstawić do piekarnika na 3-5 minut – mają być chrupkie.

Posiekać paprykę, rukolę porwać na krótsze kawałki. Odcedzić tuńczyka. Wymieszać wszystko z jogurtem, doprawić do smaku sokiem z limonki, tabasco, solą i pieprzem.

Na każdą połówkę bułki nałożyć po czubatej łyżce pasty, posypać tartym serem. Zapiekać około 5 minut -aż ser się stopi.

Podawać na ciepło.

Zamiast bułek można użyć pieczywa tostowego.

Znajdź mnie również na:
RSS
Facebook0
Facebook
YouTube6k
Instagram5k