Lubicie cukinię? Ja za nią przepadam. W domu rodzinnym jadałam ją tylko jako składnik leczo, ale kiedy sama zaczęłam gotować u siebie w domu, odkryłam, że to doskonały składnik sosów, sałatek, nośnik wielu przepisów. Sałatka z cukinią z grilla powstała dlatego, że w warzywniaku, do którego chadzam na zakupy, pojawiła się mini-cukinia. Śliczna, w sam raz do zgrillowania.

Sałatka z cukinią z grilla: składniki

proporcje na 2 porcje

  • 100 g kuskusu perłowego (pisałam o tym, co to jest kuskus perłowy i gdzie go kupić)
  • 1 pomidor
  • 100 g mozzarelli
  • 80-100 g tuńczyka w wodzie
  • garść czarnych oliwek (chętnie greckich, podsuszanych)
  • kilka pomidorów suszonych
  • 2 łyżki oliwy spod pomidorów (albo zwykłej)
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina
  • sól
  • pieprz
  • bazylia (co najmniej 2 pełne łodygi)
  • 4-5 sztuk mini cukinii albo 1/2 normalnej
  • oliwa w sprayu (albo łyżka oliwy)

salatka z cukinia z grilla

Zacznij od kuskusu perłowego. To kasza, która wymaga ugotowania w wodzie, zwykły kuskus wystarczy zalać wrzątkiem i odstawić na 3-5 minut. Przygotuj ją zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedź ewentualny nadmiar wody, wystudź.

Rozgrzej patelnię grillową i spryskaj ją oliwą w sprayu. Pokrój mini-cukinie w ukośne plastry grubości około 0.5 cm, grilluj po obu stronach, aż będą przyrumienione. Jeśli masz cukinię normalnych rozmiarów, pokrój ją na półplastry i grilluj w ten sam sposób.

Pomidor pokrój w kostkę, mozzarellę podobnie. Jeśli masz mozzarellę w kuleczkach, przekrój każdą z nich na pół. Dodaj do miski, w której wymieszasz całość.

Pokrój oliwki w plasterki, suszone pomidory w wąskie paski, dodaj do miski.

Odcedź tuńczyka, dodaj do miski.

Dopraw oliwą, octem solą i pieprzem. Dodaj wystudzony kuskus perłowy i grillowaną cukinię.

Pokrój liście bazylii w wąskie paski, dodaj do miski, wymieszaj całość.

Podawaj od razu. Jeśli planujesz podać sałatkę z cukinią z grilla za jakiś czas, wyjmij ją z lodówki na około godzinę przed podaniem.

salatka z cukinia z grilla