Wegańskie chili – czy to się może udać? Mięsożercy mają swoje chili con carne, a co z wegetarianami i weganami? Jeśli nie pożałujesz przypraw, będziesz mieć wyjątkowe, sycące i rozgrzewające danie, świetne o tej porze roku do zjedzenia w domu czy jako danie do pracy.

Wegańskie chili (chili sin carne): składniki

proporcje na 10 porcji

  • 2 puszki fasoli białej
  • 2 puszki fasoli czerwonej
  • 2 cukinie
  • 3 marchewki
  • 3 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 ostra papryczka
  • 1 łyżka oliwy
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 5 pomidorów, pokrojonych w kostkę
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 2 łyżeczki papryki wędzonej (do kupienia na stoiskach z przyprawami, ok. 4 zł za torebkę)
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżeczka soli

Wegańskie chili (chili sin carne): przepis

Fasolę odsączyć, opłukać.

Cukinię i marchew zetrzeć na grubych oczkach tarki.

Cebulę i czosnek posiekać.

W sporym garnku rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i czosnek, dusić około 3-5 minut na średnim ogniu.

Dodać marchew i cukinię, dusić 5 minut.

Po tym czasie dodać resztę składników, wymieszać, dusić godzinę na małym ogniu.

Po tym czasie sprawdzić smak, w razie potrzeby doprawić. Jeśli jest za rzadkie, dusić jeszcze przez 30 minut.

Można pasteryzować, można mrozić.