Robiłam kuskus już tyle razy, że wpadłam w rutynę. Ogórek, papryka, oliwki, tuńczyk – wszystko już było. Na szczęście w newsletterze The South Beach Diet znalazłam nowy, ciekawy przepis na kuskus z pikantnym sosem jogurtowym. Do pracy – wymarzone danie!

Kuskus z pikantnym sosem jogurtowym

proporcje na 3 porcje

  • 2 łyżki oliwy
  • 2 małe cebule lub 1 średnia
  • 3 gałązki selera naciowego
  • 100g kuskusu
  • sok z 1 cytryny
  • 3 łyżki jogurtu greckiego low-fat
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka kminku
  • 50g rodzynek
  • 1 puszka cieciorki
  • 1 papryka (lub po 1/2 papryki w 2 kolorach)
  • garść świeżej pietruszki
  • szczypta pieprzu
  • kawałek imbiru (ok. 3 cm długości, 1 cm szerokości)

kuskus z sosem jogurtowym2

Posiekać cebulę i pędy selera. Rozgrzać łyżkę oliwy w garnku, wrzucić na to te warzywa, dusić 2-3 minuty, aż zmiękną. Dodać kuskus, wymieszać, podgrzewać minutę, po czym zalać wodą – tak, żeby zakryć zawartość garnka. Dodać rodzynki. Odstawić na bok (nie na ogniu), niech napęcznieje.

W międzyczasie pokroić w kostkę paprykę, odsączyć i opłukać cieciorkę, drobno posiekać pietruszkę.

W blenderze zmiksować jogurt, oliwę, imbir (obrany!), sok z cytryny, czosnek, kminek i pieprz.

Kiedy kuskus wchłonie wodę i ostygnie, dodać paprykę, cieciorkę i pietruszkę. Wymieszać.

Podawać z sosem – najprościej wymieszać, ale dla walorów estetycznych sos może być na boku.

Kuskus z sosem jogurtowym to pełne danie – jeśli chcesz, podaj go jednego dnia, a resztę spakuj do pracy.

Znajdź mnie również na:
RSS
Facebook0
Facebook
YouTube6k
Instagram5k