Do popołudniowej herbaty – w sam raz. Muffinki z malinami łatwo zrobić, można użyć malin świeżych albo mrożonych, a jeśli ktoś się czuje na siłach, można je ozdobić lukrem czy bitą śmietaną. Ja wolę ciasta tylko lekko słodkie, ale jeśli masz ochotę, dodaj do muffinek słodką polewę.
Muffinki z malinami – składniki
proporcje na 18 sztuk
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 3 łyżki syropu z agawy
- 500g mrożonych malin
- 25g masła (stopionego)
Muffinki z malinami – przepis
Rozgrzać piekarnik do 200 C.
Przygotować formę do muffinek.
W misce zmieszać mąkę, sól i proszek do pieczenia.
W drugiej misce ubić jajka, dodać mleko, syrop z agawy i roztopione masło.
Zmieszać jedno z drugim – na tyle, żeby się połączyło, ale nie wyrabiać. Dodać maliny, delikatnie wymieszać i nakładać do foremek.
Piec 20 minut.
Muffinki z malinami – uwagi
Co do masła: we wszystkich książkach o South Beach pojawia się „trans-fat free margarine”. Nie używam margaryny w żadnej formie, mam natomiast w domu masło (Lurpak, ponieważ występuje w małych pojemnika po 8g, dzięki czemu mogę go zużyć tyle, ile mi potrzebne). O plusach i minusach masła i margaryny można przeczytać w tym wywiadzie.
Przepis pochodzi z Food.com – z moimi zmianami.
Related posts

Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl