Prawie każdy lubi zapiekanki. Makaron, mięso, ser – znamy ten smak. Poniżej przepis na wersję zdrowszą, mniej tłustą. Zapiekanka serowa jest pełna smaku, można ją zabrać do pracy.

Zapiekanka serowa – składniki

proporcje na 8-10 porcji
  • 200g spaghetti pełnoziarnistego
  • 500g mielonego mięsa indyczego
  • 1 duża cebula
  • 400 ml sosu pomidorowego (jeśli masz własny, to super, jeśli nie – wybierz gotowy z możliwie najmniejszą zawartością cukru)
  • 250g twarogu
  • 2 jajka
  • 70g mozzarelli
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • spray do smażenia
  • bazylia
  • oregano
  • 50 ml mleka
  • 3 ząbki czosnku

Zapiekanka serowa – przepis

Rozgrzać piekarnik do 200C.

 Spaghetti połamać na 3 części i ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Odcedzić, odstawić.
Twaróg ugnieść, wymieszać z jajkami, bazylią, oregano, solą i pieprzem do smaku. Dodać mleko, żeby był lekko płynny.
Cebulę i czosnek posiekać, podsmażyć na patelni, dodać mięso. Smażyć aż przestanie być różowe. Dodać sos pomidorowy i dusić, aż sos zgęstnieje.
Wziąć naczynie żaroodporne o wysokich ściankach. Spryskać sprayem do smażenia dno i boki.
Nałożyć połowę makaronu, uklepać.
Na to – połowę sosu mięsnego, uklepać.
Na to połowę pasty twarogowej. Uklepać.
Powtórzyć wszystkie warstwy, ostatnią posypać serem.
Zapiekać około 30 minut.
Wyjąć, ostudzić, pokroić dopiero jak już nie jest gorące.
Znajdź mnie również na:
RSS
Facebook0
Facebook
YouTube0
Instagram5k