Dziś kolejna propozycja dla wszystkich na Fazie 1 South Beach.

Sałatka z gotowanym kurczakiem i roszponka z pomidorem i winegretem.

O tym, jak „zrobić” roszponkę, nie trzeba dużo pisać – zachęcam tylko do używania dobrego octu balsamicznego i do roszponki właśnie, bo im ciemniejsza zieleń liści, tym lepiej dla nas. I tak, to oznacza, że sałata lodowa nie jest najlepszym wyborem. Nie chcę przez to powiedzieć, że jest niezdrowa – po prostu, niewiele daje organizmowi.

Wracając do sałatki:

  • 40 dag filetu z kurczaka (lub indyka)
  • 1/2 cebuli czerwonej
  • łyżeczka majonezu
  • 2 łyżki jogurtu greckiego light
  • łyżeczka tartego parmezanu
  • duża garść liści bazylii
  • sól
  • pieprz

Mięso ugotować (do wody można dodać liść laurowy, pieprz, sól), ostudzić, pokroić w kostkę.

W miseczce wymieszać majonez, jogurt, parmezan, doprawić do smaku.

Cebulę posiekać drobno, zalać wrzątkiem na minutę, odcedzić (to sprawia, że nie jest taka ostra w smaku).

Liście bazylii pokroić w cienkie wstążki.

Zmieszać wszystko razem.

Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym http://http://blog.polskiesouthbeach.pl/