Najpierw było pytanie – czy mam pomysł, jak zrobić zapiekankę z bakłażanem, cieciorką i sosem pomidorowym. Potem była niespodziewana pomoc – znalazłam przepis w New York Timesie, szukając tam całkiem czegoś innego. A potem i tak zrobiłam po swojemu.

Zapiekanka z bakłażanem i cieciorką

proporcje na 2 porcje

  • 1 puszka cieciorki
  • 2 średnie bakłażany
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 30g fety
  • 1 łyżeczka sumaku (taka arabska przyparawa, kwaskowata, do kupienia w arabskie.pl)
  • 1 łyżeczka arabic masala (ostre przyprawy – podobne pewnie będzie Ras el Hanout w arabskie.pl)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • sól

Rozgrzać piekarnik do 200C.

Brytfannę wyłożyć folią alu.

Pokroić bakłażany w plastry, rozłożyć na folii, lekko skropić oliwą i posolić. Wstawić do piekarnika na 15 minut (albo więcej – niech się lekko zrumienią). Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 150C i wyjąć bakłażany.

W tym czasie posiekać czosnek. W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek, dusić 2-3 minuty, dolać pomidory, dodać przyprawy, zagotować. Gotować około 10 minut, aż zgęstnieje.

Cieciorkę odsączyć, opłukać. Rozłożyć na dnie naczynia żaroodpornego (idealnie – 2 niedużych naczyń, łatwiej będzie podać). Na cieciorce rozlać połowę sosu. na tym rozłożyć plastry bakłażana, polać resztą sosu.

Pognieść fetę, rozsypać na wierzchu dania.

Przykryć naczynie folią alu i wstawić na 10 minut do piekarnika. Po tym czasie odkryć, piec jeszcze 3-5 minut, niech się feta lekko zrumieni.

Przepis na podstawie pomysłu Marthy Rose Shulman z NYT, ale z moimi zmianami.

Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym http://http://blog.polskiesouthbeach.pl/