Zwyczajne chili con carne robię regularnie, ale znalazłam przepis, który nie wymaga mielonego mięsa. Jeśli szukasz łatwego przepisu na chili z wieprzowiną, jesteś w dobrym miejscu!


Chili z wieprzowiną: składniki

proporcje na 4 – 6 porcji

  • 0,5 kg chudej wieprzowiny
  • 1 cebula
  • 1 papryka zielona
  • garść plastrów jalapeno (marynowana, zielona, ostra papryka – do znalezienia w większości supermarketów)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 puszka białej fasoli
  • sól
  • pieprz

Chili z wieprzowiną: przepis

Mięso pokroić w porcje na jeden kęs, posiekać cebulę i czosnek.
Rozgrzać oliwę na patelni, dodać cebulę i czosnek, zeszklić. Dodać mięso, smażyć do zrumienienia.
Dodać paprykę zieloną i jalapeno.
Dodać pomidory, ewentualnie dolać nieco wody, jeśli sos jest bardzo gęsty.
Dusić około godziny pod przykryciem, na minimalnym ogniu.
Po tym czasie sprawdzić, czy mięso jest miękkie, doprawić wedle potrzeby, dodać fasolę (odsączoną, opłukaną), zagotować, dusić kolejne 10 minut.