Słono-słodki smak da się osiągnąć bez gotowych sosów. Spróbuj!

Kurczak teriyaki

proporcje na 4 porcje

  • 2 podwójne filety z kurczaka
  • garść szczypioru
  • 1/2 szklanki sosu sojowego
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/4 szklanki słodzika (syrop z agawy, ksylitol etc.)
  • 1 łyżka puree z imbiru (albo suszonego imbiru, sproszkowanego)
  • 1 łyżka siekanego czosnku (albo suszonego czosnku)

W rondlu zmieszać sos sojowy, wodę, słodzik, czosnek i imbir. Gotować, aż objętość zmniejszy się o połowę.

Rozgrzać piekarnik do 200C.

Filety rozdzielić, oczyścić, lekko ponacinać. Ułożyć w niedużym naczyniu żaroodpornym (tak, żeby szczelnie wypełniły całe naczynie). Zalać sosem, przykryć naczynie folią alu, wstawić do piekarnika na około 30 minut.

Po tym czasie wyjąć, odwrócić kawałki kurczaka, wstawić ponownie już bez folii.

Podawać na ciepło, posypane szczypiorem, z sosem w miseczce, do maczania kawałków kurczaka. Świetnie pasuje do tego kimchi.

Przepis pochodzi z bloga Kalyn’s Kitchen, z moimi zmianami.

Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym http://http://blog.polskiesouthbeach.pl/