Znajomi właśnie zadzwonili, że wpadną? A może chcesz opróżnić lodówkę przed wyjazdem? Pita ze szpinakiem i serem to danie, które smakuje doskonale, mimo że tak naprawdę nie jest w żaden sposób wyszukane. Sprawdzi się podane na ciepło i jedzone na zimno, choćby w trasie na wakacje.

Pita ze szpinakiem i serem – przepis

proporcje na 2 porcje (lub 4-6 jako przystawka)

  • 2 placki pita
  • 200 g szpinaku
  • 50-70 g fety
  • oliwa w sprayu
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz

pita ze szpinakiem i serem

Jeśli nie masz szpinaku albo masz go mniej, dodaj rukolę, posiekaną cukinię, paprykę, suszone pomidory. Jeśli nie masz fety, dodaj inny słonawy ser, ewentualnie zetrzyj na tarce ser żółty.

Szpinak umyj, posiekaj. Posiekaj też czosnek.

Spryskaj patelnię oliwą, wrzuć szpinak, dodaj czosnek, podduszaj, aż całość zwiędnie. Dopraw od serca pieprzem. Zdejm z patelni, dodaj pokruszoną fetę, dobrze wymieszaj.

Pitę pokrój w ćwiartki. Do środka każdej nałóż po łyżce mieszanki szpinaku i fety.

Spryskaj oliwą patelnię grillową. Rozłóż na niej kawałki pity z farszem, podsmażaj po 2-3 minuty z każdej strony, żeby chleb się zrumienił.

Pita ze szpinakiem i serem doskonale pasuje do hummusu, do mutabalu, możesz też podać do niej tzatziki.

pita ze szpinakiem i serem