Burrito meksykańskie, które tu proponuję, nie wymaga długiego gotowania, nie zawiera też mięsa. Spróbujesz?

Burrito meksykańskie – składniki

proporcje na 4 porcje

  • 8 tortilli (lub 4 duże, lub 2 duże placki pita)
  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 200 ml śmietany 12% lub jogurtu greckiego
  • marynowana papryka jalapeno
  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 łyżki startego sera (np. cheddar)
  • 4 łyżki salsy lub sosu pomidorowego
  • spray lub oliwa do spryskania naczynia
  • kolendra lub pietruszka

Burrito meksykańskie – przepis

Co do pieczywa – teoretycznie najlepsza jest tortilla, bo pasuje geograficznie do dania. Ja użyłam placków pita – są cieńsze, zwłaszcza kiedy sie je przedzieli na dwie warstwy.

Wybierz naczynie żaroodporne, w którym będziesz zapiekać burrito i sprawdź, czy najlepszy będzie cały placek (będziesz go zwijać w rulon), czy połowa. Spryskaj je sprayem do smażenia, włącz piekarnik na 150C.

Opłucz i odsącz 1 opakowanie fasoli, zmiksuj z ostrą papryką i śmietaną. Dodaj drugą puszkę fasoli (odsączonej i opłukanej), wymieszaj łyżką.

Pokrój w kostkę awokado, dodaj do mieszanki.

Nakładaj po porcji (ok. 2 łyżki stołowe) mieszanki do pieczywa, zwijaj w ciasny rulon i układaj w naczyniu.

Gotowe rulony polej sosem pomidorowym (albo nałóż salsę). Posyp serem.

Weź kawałek folii aluminiowej, spryskaj spodnią część sprayem do smażenia (dzięki temu ser nie będzie przywierać), przykryj naczynie i wstaw do piekarnika na około 15 minut.

Po tym czasie wyjmij, posyp posiekaną kolendrą lub pietruszką.

Podawaj na ciepło, np. z zieloną sałatą albo grillowanymi warzywami.