Uwielbiam makaron, ale ostatnio ciągle podawałam go z takim samym sosem pomidorowym (który ciągle mam wrzucić na blog, ale zapominam). Postanowiłam coś odmienić – a ponieważ częścią białkową miały być owoce morza, to chciałam sos, który ich nie stłumi, ale wystawi na pierwszy plan. Makaron z krewetkami i małżami wyszedł fenomenalny!

Makaron z krewetkami i małżami: składniki

  • 250 g krewetek
  • 1 opakowanie mięsa małży w oleju (w puszce lub w słoiku)
  • 1 łebek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 cebula
  • 1 papryka chili
  • 150 g spaghetti
  • 40 g masła
  • garść rukoli
  • sok z cytryny

makaron z krewetkami i malzami

Makaron z krewetkami i małżami: przepis

Włączyć piekarnik na 150C.

Odciąć górną część czosnku tak, żeby lekko odsłonić ząbki. Zrobić sakiewkę z folii aluminiowej, wsadzić do niej czosnek, wlać do środka czosnku oliwę.

Piec w piekarniku 45 minut (lepiej dłużej w niższej temperaturze niż krócej w wyższej).

Podsmażyć małże i krewetki na połowie masła, odłożyć na bok.

Zacząć gotować makaron – ma być al dente.

W międzyczasie posiekać cebulę i chili, zeszklić na drugiej połowie masła.

ZANIM odcedzisz makaron, wlej kilka (3-4) łyżek wody z gotowania makaronu na patelnię z cebulą i chili.

Odcedzić makaron.

Pieczony czosnek wyjąć z łupin, dodać do patelni. Dodać owoce morza i odcedzony makaron, delikatnie wymieszać.

Podać z rukolą i sokiem z cytryny – jedno i drugie dodać tuż przed podaniem.

Makaron z krewetkami i małżami: uwagi

Jeśli zamiast mięsa małży ze słoika / puszki chcesz użyć świeżych małży, oczyść je i ugotuj w wodzie z wybranymi przyprawami, a potem wyjmij mięso z muszli. Nie ma potrzeby go dodatkowo podsmażać.

Jeśli bardzo nie chce Ci się piec czosnku, to posiekaj kilka ząbków i dodaj do cebuli z chili. Nie będzie tego samego efektu, ale wyjdzie OK.

Jeśli podobał Ci się ten przepis, polecam też:

Makaron z owocami morza

Owoce morza w sosie pomidorowym

Makaron z owocami morza w sosie śmietanowym

makaron z krewetkami i malzami