Smaczny, niedrogi obiad dla tych, którzy lubią pikantne dania. Pikantny kurczak z kolorowym ryżem łatwo się przechowuje, łatwo odgrzewa, nie wymaga skomplikowanych składników, a nasyci każdego.

Pikantny kurczak z kolorowym ryżem – przepis

proporcje na 4 porcje

  • 2 podwójne filety z kurczaka
  • 1,5 łyżki sosu sriracha
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 100g ryżu
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 czerwona papryka
  • pęczek koperku

Kurczaka podzielić na części, oddzielić małe polędwiczki spod spodu, lekko ponacinać mięso. Zmieszać łyżkę sosu sriracha, łyżkę oliwy i łyżkę soku z cytryny, zalać tym mięso, odstawić na co najmniej godzinę.

Rozgrzać piekarnik do 200C. Piec mięso 20 minut.

W międzyczasie ugotować ryż zgodnie z czasem na opakowaniu.

Opłukać, odsączyć fasolę.

Pokroić w kostkę paprykę.

Posiekać koperek.

Ostudzić ugotowany ryż, wymieszać z fasolą, papryką i koprem, doprawić oliwą, sosem sriracha i sokiem z cytryny.

Podawać z ciepłym, pieczonym kurczakiem. Całość można też potem podgrzać w mikrofalówce.