Podróże to dla mnie zawsze nowe odkrycia – wyjątkowo piękne miejsce z widokiem na góry, rzemieślnicze produkty z małej firemki, hotel z najlepszymi śniadaniami. Po Podhalu jeździmy z Markiem często, bo to dobre miejsce i na odpoczynek, i na nagrania wyjątkowych samochodów. Jakiś czas temu byliśmy na obiedzie w restauracji Widok, mieszczącej się w odrestaurowanym hotelu Harnaś w Bukowinie Tatrzańskiej. Karta jest zachwycająca – wszystko przemyślane, żadnych banałów ani kilkudziesięciu dań głównych. Jadłam tam chłodnik z ogórków małosolnych i był niesamowicie smaczny. Postanowiłam zrobić własną wersję w domu. Okazało się, że to żadna filozofia, a na gorące dni taki obiad jest najlepszy!

Chłodnik z ogórków małosolnych: składniki

na 2 bardzo słuszne porcje:

  • 400 ml maślanki
  • 200 g śmietany (18%)
  • 10 ogórków małosolnych
  • 250 ml soku spod ogórków
  • świeży koperek

chlodnik z ogorkow malosolnych

Chłodnik z ogórków małosolnych: przepis

Połowę ogórków zmiksować z maślanką i śmietaną, połowę zetrzeć na grubych oczkach.

Wymieszać, doprawić sokiem spod ogórków w miarę potrzeby i smaku, odstawić do przegryzienia (godzina wystarczy).

Przed podaniem dodać dużo posiekanego koperku.

Podawać z pieczonymi ziemniakami (jak u mnie), jajkiem na twardo (chociaż tak myślę, że na miękko też byłoby super), może z jakimś grillowanym kawałkiem mięsa albo np. krewetkami na szpadce.

Jeśli szukasz innych pomysłów na chłodnik, polecam:

Chłodnik ogórkowy

Chłodnik z ogórków małosolnych

Gazpacho, hiszpański chłodnik

Chłodnik z ogórków małosolnych

 

Znajdź mnie również na:
RSS
Facebook0
Facebook
YouTube
Instagram