Pieczarki to grzyby, które jadamy często – łatwo poddają się duszeniu, smażeniu, przyjmują smak przypraw. Pieczarki to też doskonały sposób na rozmnożenie potrawy – są niedrogie, sycące, ich użycie w sosie sprawia, że dania robi się więcej. Kurczak z pieczarkami z wolnowaru powstaje w zasadzie bez naszego udziału – cały wkład to pokrojenie składników i wrzucenie ich do naczynia. A efekt? Wyśmienity!

Kurczak z pieczarkami z wolnowaru

proporcje na 6-8 porcji

  • jeden podwójny filet z kurczaka
  • 400 g pieczarek (nie muszą być przepiękne)
  • 1 słoik (ok. 250 g) pomidorów suszonych
  • oliwa (jeśli masz pomidory suszone w oliwie, użyj tej oliwy)
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • sól
  • pieprz

Kurczaka podziel na części – osobno polędwiczki, każdą połowę filetu na 3 części.

Pieczarki pokrój w plasterki, cebulę w cieniutkie półplasterki, czosnek w cienkie plasterki. Wrzuć do miski, dodaj pomidory suszone, oliwę i przyprawy. Wymieszaj.

Na spodzie naczynia wolnowaru ułóż kawałki filetu, na to wyłóż zawartość miski. Przykryj, gotuj 3 godziny na programie „high” albo 6 godzin na programie „low”.

Podawaj na ciepło z drobnym makaronem, posypane posiekaną, świeżą bazylią.