Aromatyczny indyk ze śliwkami wymaga przygotowania mięsa wcześniej, ale na pewno spodoba Ci się ten smak.

Indyk ze śliwkami – przepis

proporcje na 4 porcje

  • 50 dag fileta z indyka
  • 1-2 spore cebule
  • 15 dag śliwek suszonych
  • olej
  • papryka
  • cynamon
  • kminek
  • sól
  • pieprz

Mięso pokroić w nieduże kawałki, posypać przyprawami, dobrze wymieszać i odstawić na co najmniej godzinę.

Namoczyć w gorącej wodzie śliwki.

Po tym czasie w dużym garnku rozgrzać łyżkę oleju, posiekać cebulę i wrzucić ją do garnka. Pokroić w paski śliwki i dorzucić. Dusić około 10 minut, aż jedno i drugie stanie się miękkie.

Wtedy dorzucić indyka i dusić kolejne 15 minut.

Podawać na ciepło, z ryżem, kaszą albo chlebem.